18 February 2009

Another Project on Tshirt Painting

Assalamualaikum, 

Eh eh, aku ada blog rupanya. Lupa sebab terlalu gembira mendarat di Malaysia. Padahal memang takde idea nak tulis apa. Tapi nikmat berada di rumah sendiri memang hebat. Aku jadi malas nak buat apa-apa. Plan yang aku rancangkan untuk cuti ni banyak yang masih aku tak jalankan. Masih dalam proses adaptasi. Jetlag pun masih tinggal sisa-sisa. Dan masih culture shock. Huh, poyo tak?

Aku bukan macam kebanyakan orang yang hidup semasa cutinya perlu diisi dengan aktiviti-aktiviti sosial di luar. Aku lebih suka menghabiskan ( @ membuang ) masa dalam rumah. Rasa selamat. Selamat sangat. Bukanlah nak kata Malaysia tak selamat. Eh. tapi secara relatifnya, memang tak selamat pun kan?? Huhu...

Macam biasalah, beberapa hari lepas, aku ketagih nak memegang berus lukisan lagi. Jadi, untuk melepaskan gian, aku selongkar beberapa t-shirts yang jarang dipakai untuk aku conteng-conteng. Setelah pencarian berakhir, aku terjumpa satu t-shirt hitam yang aku tak pernah pakai. Heh. Dan seperti tips untuk lukisan kasut yang lepas, aku akan tunjukkan step-by-step (ooh baby~) untuk melukis atas shirt pula. OK Let's begin..!

FunkyMonstahdesign by Najlaa (berangan ada brand sendiri~lol)

Sebenarnya, tidak ada banyak perbezaan dalam melukis kasut dan t-shirt. Jadi, anda boleh refer pada tutorial on shoes painting. Cuma, yang berbeza ialah penggunaan cat warna. Untuk kasut, kita boleh gunakan acrylic paint. Dan untuk shirt, kita boleh gunakan fabric paint. Perbezaan adalah disebabkan material kain yang digunakan untuk kedua-dua bahan. Oh-so-skema...err abaikan.

Actually, aku tak guna fabric paint kali ni. Sebab memang aku tak pernah beli. Haha. Instead, aku just guna acrylic paint. Akibatnya, aku spent banyak masa untuk habiskan the colouring process. Challenging jugak sebab warna dia macam susah nak lekat, unless buat layer beberapa kali. Tapi, satu advantage kalau kita guna acrylic ialah, warna-warna acrylic lebih 'funky' & 'vibrant' berbanding kebiasaan warna-warna dull fabric paint.

Jadi, apa yang anda perlu ialah:



1) T-shirt ( best to use white colour )
2) Fabric markers
3) Brushes
4) Fabric/acrylic paint
5) Satin/ any kinds of Varnish

Steps:

1) Apply background colour. It depends on your design. This is the base colour.



2) Sketch your own design using pencil or fabric markers. Before applying designs on shirt, you might want to consider sketching it on paper first. As for myself, I've created and collected as much monster characters as I could! I used monsters too on the previous shoes design. Yes, my trademark design is Funky Monsters!=)





3) Now, it's time to paint! One tip is to protect the surface you are working on with a sheet of plastic or cardboard, as the paint will come through the fabric.





4) Put on some varnish on the painted surface.

5) You are now ready to ROCK!!





p/s Lakukan aktiviti ini sambil mndengar lagu Shontelle-Tshirt. Pasti anda rasa teruja! =p


p/s Oh. risaunya result exam bila nak keluar yek. RCSI, please don't keep me in this position any longer. I'm restless like hell...you dont even wanna know. Okeh, teruskan berdoa...


14 comments:

Najwa said...

wah, lawanye akak design :)
saye sukew design akak :D
huhu =)

s r i k a n d i b i o l o g i said...

sesungguhnyer kamu mmg m0nster laa..hehhee
gud luck f0r result !
^_^

Monkey D Luffy said...

boleh bisnes ni... kan doktor... kan? kan?

p/s: rumah memang best!

callister said...

eh celcom BB ni bengong la..
xkuar gmbar2 awk 2..

Von said...

kasut x jual...baju nak jual x?

dianaRahmanO said...

this is the bomb la najlaa. hehehe. bile nk buat tudung brand funky monstah??? dh borink pkai tdung bawal and tdung corak bunge2. if ade tdung corak funky monstah, kewl jugak! hehehee. mau jadi 1st customer. ehehehe.

Monkey D Luffy said...

doktor.. kat Pahang atau Penang?

menteil said...

wah! smart!!
tabik spring ar..
boleh wat duit.. hehe

Umar Zakir Abdul Hamid said...

naj
kamu dah balik msia ea?
habis dah ea?

~ mizzAmy ~ said...

~ tak sangka bakal doktor nih mempunyai bakat dalam seni. good job. ;) ~

Anonymous said...

naj..that was awesome! really!!!!!!!!!! keep it up.

fadh

alone said...

nanti boleh la melukis sambil operate ye, doc? =D

u hav a nice talent. keep up, sis!

bila mau buka syarikat? hehe.

Najlaa Raihana said...

Von
tak berniat nk menjual pon...heh.tp kann,knape la ko berminat sgt ni?? pelik jugakk..hurmmm

Kak D
tudung monster?? alamak tak pelik ke?? haha...otak kak D memang deviant betull laaa..

Luffy
kat penang. knapa luffy? ko nak blanje aku kat sana ke? hehe

Umar Zakir
yupp dh balik. smbung stdy kt penang..

Alone
thanx yer...tp nk bukak syarikat tuh memang tak terfikir lgsung kot..huhu...bkak klinik mungkin yerrr..

Anonymous said...

hi, new to the site, thanks.