07 February 2009

Aku Pasti Akan Merinduimu, DUBLIN!!

Assalamualaikum,

Flight ke London-Malaysia dijadualkan berlepas 5.40pm esok. Yang pasti, aku akan rindu banyak sangat tentang bandar Dublin ni. Inilah tempatnya aku belajar tentang kehidupan. Maksud aku, kemahiran untuk hidup. Contoh: pengurusan wang & perbelanjaan, rumah, keselamatan, pengurusan diri, kemahiran sosial & banyak lagi. Serius cakap, kalau di Malaysia, semuanya bergantung dengan parents. Semua parents yang uruskan.

Selain itu, banyak juga aku belajar tentang erti hidup. Sejak aku ke sini, aku lebih menghargai mereka yang berada di Malaysia. Senang cakap, famili lah kan. Ye lah, dah duduk jauh-jauh ni, baru mula nak belajar rindu akan keberadaan mereka di samping aku. Dan yang penting, erti hidup pada agama. Menjalankan ibadah di tempat yang bukan majoritinya muslim, boleh kata satu cabaran juga. Tapi lama-lama rasa seronok. Entah, mungkin bagi aku seronok sebab satu, I find it quite amazing to see that actually muslims are almost everywhere, anywhere. Dan dua, aku belajar untuk tidak hanya duduk dalam zon selesa. Satu pengalaman dan perasaan yang sukar digambarkan. Sebenarnya aku boleh eloborate lagi kenyataan ni, tapi aku sangat penat sekarang. Barang pun masih banyak yang tak dimasukkan dalam luggage.

Oh, aku rasa macam nak menyenaraikan beberapa perkara yang akan rinduuu sangat-sangat bila aku balik Malaysia nanti: (random sequence)


1) I'm surely gonna miss the FREEDOM! bebas bergerak..

2) Travels.....

3) Internet (easily accessible, and probably lebih speed but not too much)

4) Rakan-rakan seperjuangan yang baik hati belaka...huhu~ students sini aku tengok banyak yang baik hati. Haruslah direkomenkan kepada bakal ibu-ibu mertua/ bapa-bapa mertua...

5) The greeeen scenery..

6) Snowww~ haha =p ( snow in Ireland only comes once in 2 decades, this is what I heard but is this true??? )

- Aku bersyukur kerana diberi kesempatan merasai nikmat snow di bumi Dublin. hehe~ - 

7)....dan banyaaak lagi!

Im surely gonna miss Dublin, but at the same time I cant wait to go back home...

p/s Maaf. Entry ini entry malas. Sekadar cukup syarat mengucapkan "bye-bye" kepada rakan-rakan di Dublin. Semestinya aku akan rindu kat korang semua. Belajar rajin-rajin, semoga kita sama-sama berjaya mencapai cita-cita, beroleh kejayaan di dunia and akhirat sana..insyaAllah..=) Till we meet again~

18 comments:

mem-Besar said...

Salam!! congratulations n welcome back to Malaysia .. makcik terlawat blog ni sebab nama awak NAJLAA sama dgn nama anak kedua makcik ..

jaga diri ..

callister said...

eh dah nak balik ek..cuti or memg dah habis belajar???
selamat pulang..

Izyan de' Nerd said...

bye-bye to rakan2 di dublin je ke, Naj?? Galway camne? Hehehe. =P

Eh, thanks tau turun Galway the other day, even tho i slept thru our movie session. LOL. penat masak elaborate2 utk u girls. (oh, lame excuse~)

Anyway, you take care okay! have a nice flight.

Monkey D Luffy said...

untungnya kau berpeluang ke sana... hmmm... selamat kembali ke malaysia najlaa!

atok said...

wah bestttnyeeeee ;DD
nak gak.
eheh ;DD

Anonymous said...

have a safe journey Najlaa....!!

MistaFiq said...

ini semua dijadikan kenangan hidup anda....

selamat pulang...

apek said...

anda d tag

jalak lenteng said...

semoga ia menjadi pengalaman paling bermakna buat ko belajar dan berjuang di negara orang untuk dipraktikan di negara sendiri..syabas..hati2 balik..jgn lupe carik nasi lemak..

srikandibiologi said...

huh..??blik msia..??
cuti ke..??

srikandibiologi said...

chupp2..
akak sambung blaja kat msia ke nih..??
ye ke..??ye ke nih,akak..???
*ipin punyer suara =P*

Anonymous said...

Naj, jangan lupakan aku keh. No 5 clan forever. text me your phone number. Ex housemate, ex classmate, ex travel mate, I learn a lot from you, seriously. :)))).Gud luck in malaysia.

Dila

Najlaa Raihana said...

mem-besar
terima kasih yer kerana melawat. even tak sengaja. hehe.

callister
belum habis lagi. continue kat penang plak lpas ni..=)

izyan
haha. i thought i've given you guys a proper goodbye so that it's just not worth mentioning it here. bukankah sesuatu yg diucapkan secara personal itu lebih bermakna? ape yg aku merepek ini kan.

anyway, seriously im really gonna miss you guys..thx sangat2 memasakkan menu nasi ayam yg sedap itu. bak kata one of ur housmets, bukan senang izyan nk masak fancy2 ni kann..lol =p you take care kayh..

srikandibio
sambung belajar kat PENANG!! hehe..~

dila
dila, missing you already~ good luck to u too...harap leh jumpa summer ni ker nnt...=) take care keyh..

to all
thanx you2...~

tunsyahir said...

slmat pulang.hehe..

lama xmenyinggah di sini..

slamat2..

nieja said...

selamat pulang ke tanah air ehe :)

ako said...

apee naj da balik...
hehehe....
pemergian dan kepulanganmu dnanti...

Rashid said...

Rindu satu perasaan dan anugerah yang paling indah sekali..

ubey said...

bpe taun ko kt dublin tu? hehe. welcam to Malaysia~