01 March 2009

Anda Dah Cukup MALAYSIA??



Jumaat lepas (27th Feb) aku buat pertama kalinya berpeluang menyaksikan Konsert Alam M.Nasir di Panggung Sari Istana Budaya. Dan ini jugalah pertama kali aku menjejakkan kaki ke IB setelah 23 tahun bergelar warganegara Malaysia. Bagi aku, TAK CUKUP MALAYSIAlah beb kalau tak pernah sekali ke sana! Jadi apakata anda, sahutlah cabaran aku untuk sekurang-kurangnya memberi sekali peluang untuk diri anda menghayati seni pementasan budaya kita di sana.

Nak kata aku peminat fanatik M.Nasir? Err..jauh sekali (..kott). Cuma aku 'senang' mendengar lagu-lagu Sifu ni. Aku kan memang universal listener. So, boleh kata aku terima kebanyakan genre-genre lagu yang aku rasa aku suka dengar. Dah orang belikan aku tiket, aku sapu jelaa~ lalala. OK, aku memang pantang diajak. 

Walaupun, banyak juga lagu-lagu yang dinyanyikan oleh Sifu malam tu memang aku tak pernah dengar pun. Bajet aku dengar lagu-lagu M.Nasir kat Ireland dulu ke?? Haha~ Tak updated langsung! But the concert was awesome!! Taula M.Nasir macammana kan? He got his own style and that very style makes him so special. And the crowd was awesome tooo~

-Istana Budaya-

-muke tak happy, tp actually aku happy-

-blurry vision-

-blurry vision 2-

Sebenarnya dah lama juga aku bercita-cita nak ke sana. Dan syukurlah sekarang baru mendapat kelapangan masa dan peluang itu. Bercerita tentang "CUKUP MALAYSIA" ni, aku sekadar nak kongsi list PERIBADI yang aku rasakan setiap jiwa-jiwa penduduk Malaysia takkan jadi CUKUP MALAYSIA kalau tak pernah sekali ke tempat-tempat berikut:

1) Istana Budaya
2) Pasar Seni
3) Balai Seni Lukis Negara
4) Studio Bangsar
5) Dewan Philharmonic & Skybridge, KLCC
6) Menara KL
7) Petaling Street
8) Jalan TAR
9) Sepang International Circuit
10) KLIA

Ada lagi lokasi-lokasi yang seterusnya, tapi aku sekadar menulis yang 'besar-besar' sahaja. Aku sendiri nampak gayanya belum cukup MALAYSIA kalau aku ikut list ni. Yang pasti, aku akan cari peluang untuk pergi menjelajah setiap tempat yang aku senaraikan ni. 

Bagaimana dengan anda? Dah rasa cukup Malaysia? Taknak kongsi "list" anda pulak ke..?=)


p/s tetibe je rasa nak download lagu-lagu M.Nasir pulak nihh...

10 comments:

Uncle G said...

erkhh cukup malaysia kalau p kl je? yang dok jauh macam pakcik nie takleh cukup malaysia ke? sian pakcik

Najlaa Raihana said...

hehe..sori pakcik...pandangan peribadi je...jangan terasa plak yer..eheh..klu pakcik nk buat list sndri pon pe salahnye...

Monkey D Luffy said...

salam doktor... pasal x ajak! lalala

ADILAH SAIYIDAH ABU BAKAR said...

huwaaaaarghhh.jelesnyer..i was eyeing 4 d tix...hoping ade lagik yg available.TETAPI habis sudaa..uhuks. :( sunggoh kecewa..~sure best kan?sob,sob... (-__-)

Uncle G said...

takpa.. paham2.. hehehe.. pakcik pon nak gurau

menteil said...

hehe.. macam mana pulak kalau pegi IB sekadar buat kajian? haha..

atok said...

atok nk pegi tgk m nasir neyh,tp x berpeluang la.
huhu

Najlaa Raihana said...

luffy
saje tanakk....~

adilah
yeke...too bad la...ni pon my sis belikan awal2 dlu...heh

menteil
eyh, kajian ape plak ni? kajian senibina ek...heh...kire bolela kot...

atok
xpe...next tyme plak...
klu ade laa...~

alone said...

hehe. xpernah pula ke performance sebegini.

nice to see u happy, sis =)

tapi muka serious jek. haha.

Najlaa Raihana said...

Alone, u should give it a try at least once..=)