05 August 2010

From KELATE with LOVE

OK kali ni blog kawe dale bahaso kelate sepenuhnyo...haha..

Minggu lepah (Khamis) kawe duk di Kota Bharu..kawe maghi kelate dengan saing2 rapat kelah kawe (wam, zola, hana, ima).. kawe sapa dale tgh hari di kb. Sebab utamo kawe maghi kelate sebab nok kelih saing kawe nikoh..tapi dale maso yang samo nok menjamu selero and shopping :)


*kelik gambo untuk tumbesaran

Hari pertamo.
Kawe sapai sini lebih kurey pukul 4 petey..betolok dari penang dale pukul 11 pagi..tgh jale kawe singgoh di beberapo tepat...first skali, kawe singgoh di tasik temenggor (pulau banding)..situ, kawe singgoh kecing.

wam-ima-aku-hana-zola




Lepah tu, kawe singgoh pulok di pucok titiwangsa..saing kawe kato tepat ni sejuk..tapi nate apo, panah jugokk...situ kawe ambik gamba ngan saing2 kawe..







Pahtu, sek2 ni bereti make di jeli..kawe make nasi belauk..sedak molek sebab lamo tok make nasik kampung..last skali kawe singgoh anta saing kawe dumoh dio dekat pasir mas..mok dio bui sek2 ni make buoh 'setto', akok ngan bahulu..lepas anta saing kawe, sek2 ni terus gerok g kb..kawe ngan hana and ima duduk di guesthouse wam dekat area2 kb..male tu sek kawe tubik g make chinese food, then g ko pasar borong wakaf che yeh..rama gilo kot ore situ..pening2 palo nok pilih bare.kawe beli tudung sela, pahtu kelik.

Hari keduo.
Hari ni adalah hari make2..wam bowok g make di tupat..kawe make nasik dage..pahtu, sek2 ni g ko pekale kubur..sini kawe shopping banyok sikit..kawe beli baju sela, topi and laing2 lagii..haha..





pahtu alah ke petey, zola buak make dumoh dio..mok dio buat nasi krabu..pandai molek mok dio masok..meme sedak ahh. Balik tu singgoh betar di patai cahaya bulan..lawo sunggoh...






Male tu kawe g make di Sate Malaysia. Roti bakar + kuoh kace. Hui...sedak molekk!!




Hari Ketige.
Dah. Dah. Aku nak tulis gune melayu standard pulak. hehe=p. Ok hari ketiga ni tak lain tak bukan, aktiviti kitorg pegi kenduri kawen 2 orang rakan sekaligus. Ameer + Muna & Anies Chetz + Syurahbil. Congrats for both of them. Tengok gambar je lah.





Petangnya tu kitorg pegi shopping tudung dekat Pasar Besar Siti Khadijah plak. Malamnye tu kitorg pegi dinner western food dengan family wam.

Hari Terakhir.
Sebelum bertolak balik ke Penang, kitorg singgah tempat jual2 local kerepek and serunding.





HAH. Itu je la. Malas dah aku nak tulis banyak2 dah. 

p/s KOTA BHARU "COME" SOKMO!
p/s/s Part atas tu bukan aku yg tulis pon...credit to wam..=p

6 comments:

Ftn Fth said...

patut lahhh bahasa kelantan pekat gila ! bukan kak najlaa yang tulis =p
btw, my hometown is Pasir Mas too!

Welcome to Kelantan! Please come again.

A t i Q a h said...

rindu kelantan. rindu sate malaysia. huhu.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

macam hape pening kepala aku baca.dah la Google Translate xde bahasa Kelantan.

Anonymous said...

kelah demo nulih..tp kawe xcayo belah mano demo nulih..tp ore ngaja kalih..tp gapo2 pon demo terbaik!! sebaknyo tulis bhaso kelate
-Zul_-

Miss Ayda said...

poning palo den baco entry kali nih. pergh 2 org kawen ari yg sama? patutla korg sanggup g jauh2 tu ha

budak fndi yg baik hati dan rajin juga said...

Singgah kecing yg tak boleh blah tu

mana crrita kawinnya..takde eh