28 May 2010

Jenis-jenis Pemandu Di Highway Yang Boleh Bikin Aku Panasss

AKU MENGANTUK NI HA. TAPI AKU GAGAH JUGAK NAK TULIS. APSAL LA PLAK AKU TULIS BESAR-BESAR NI..??


emm...

Sekarang aku kat Kajang. Dah start cuti. Seminggu je. Tak lama pun. Tapi aku taknak cakap pasal cuti. Ni aku nak cakap pasal sikap-sikap pemandu kat atas highway yang boleh membangkitkan kemarahan aku. Eh tapi sebelum tu aku nak tanya la kan, katalah aku gerak dari Georgetown pastu sampai Kajang dalam masa 4 jam, drive kete. Kau rasa, aku bawak laju ke tak? Tak kan? tak kan?? Ye ar, kan dah wujud laluan terus tanpa henti Penang - KL. Logik je la kan sampai 4 jam. Tapi, 4 jam tu termasuk berenti isi minyak 2 kali, pam angin tayar, berhenti makan and solat kat RnR Tapah. Oh ye, dan hantar kawan pergi stesen komuter UKM sebelum singgah rumah. Eheh.

-Google image : Lebuhraya Utara Selatan-

HUHU. Tapi, seriusly dalam banyak-banyak area sepanjang highway utara-selatan ni, aku paling suka gila part laluan terus tanpa henti ni. Dah la baru, jalan plak luas, kete tak banyak langsung..pastu aku rasa cam mesti ar sistem untuk detect kete laju tak establish lagi sebab tempat baru kan? Em, aku harap ar. Sebab...sebab...aku konfem bawak 150/160 kat area ni tanpa rasa bersalah plak tuh. Seronokkk...!

-Google Image: SILK Highway : KAJANG Exit-

-Google Image : Plaza Tol KAJANG-

Aku suka driving. Kekadang aku seronok balik cuti bukan sebab nak balik umah. Tapi excited part driving nak balik umah tu. Boleh tak..?? boleh tak macamni? hahaha~ Dan disebabkan aku suka driving, aku banyak perhati sikap-sikap pemandu yang bermacam-macam ragam. Maybe aku banyak bengang sebab aku suka drive lane laju kot. Klau aku drive area tengah ke, lane lambat ke, aku takdelah kisah sangat. Jadi komen-komen aku kat sini maybe agak biased jugak sebab ni adalah dari perspektif aku yang berada di lane laju sahaja. =p

Ni antara kerenah-kerenah pemandu lebuhraya yang bikin aku bengkek la jugak:

1) Pemandu Jenis Dengki - Tengah-tengah sedap drive laju (120 yer), tetibe ade plak kereta masuk lane laju dari lane tengah, sebab kunun2 nak potong kete depan dia. Yang aku bengang tu dah ar masuk lane time2 aku dah nak dekat-dekat cium bontot kete kau. Aku pun terpaksa tekan brek smpai habis..pastu bila kau dah gerak balik masuk lane tengah, kete aku jadi lambat lak..kete aku dah la lambat accelerate...eh macam tak bersalah plak kau eh?.. kau dengki ngan aku eh?

2) Pemandu Jenis Tak Sedar Diri - Yang ni agak common kot. Mana-mana leh jumpa. Bersepah-sepah. Dah tau kau tu style bawak agak lambat dan lemah longlai, tapi nak masuk lane laju gak. Pastu dah cucuk-cucuk buntut pon masih tak faham lagi. Eergh, bengangg...(tiba-tiba masuk lagu AKIM AF-BENGANG) 

3) Pemandu Jenis Perasan Bagus - Ha, yang ni style dari jauhh lagi ko dah nampak dia naikkan lampu. Aku pun dengan rela hati gerak ar masuk lane tengah nak bagi laluan kan. Pastu setelah sekian lama aku drive kat lane tengah tu, kau tak sampai2 lagi. Amende ni oii..? Penat je aku tukar lane...Perasan laju la kau nih!

4) Pemandu Jenis Manja-manja - Yang ni agak rare lah. Tapi kalau kau banyak pengalaman memandu atas highway sure ko boleh jumpa nye. Cewah. Yang ni jenis suka cium buntut kete orang. Jenis yang suka follow dekatttt punyaa. Tapi bila orang bagi laluan, taknak potong plak. Masih nak follow ikut belakang. Dekat-dekatttt je plak tu. I rimas tauuu~ (auww!)

5) Pemandu Bas - Aku tak suka bas yang ada atas highway. Dah ar suka makan jalan. Pastu bawak macam tak stable je. Kejap ketepi, kejap ketengah. Aku nak lalu sebelah kau pun kecut perut, sebab macam ada kemungkinan kena himpit je..

6) Pemandu (dan penumpang sekali) Gatal - Yang ni jenis terlebih mesra agaknya. Lalu-lalu sebelah pon nak lambai2...ceh!



p/s Kau pulak pemandu jenis apa? =)

14 comments:

Azah said...

saya pemandu baru belajar... 80 je plg laju.. :D

fndrocka said...

4 jam tu aku respek la.kau boleh apply jadi driver F1.bila kau kata kau excited nak driving..aku dapat agak mesti kau layan bawa laju2..tapi jangan lupa diri ya.hoho

Latest Entri : Komen Puaka

Jard The Great said...

aku bawa kerea laju.. ehehe

Anonymous said...

salam....
i nih jenis pemandu yg manja² gitu...auwww~~

hepi holiday Naj

(",)

Najlaa Raihana said...

azah - haha lajunyee...=p

fnd - haha memang! memang aku layannn baik punyaa...insyaAllah x lupa diri...tp agak susah nk kontrol adrenalin rush!

jardness - kita memang satu kepala! ahaha~

anon - gjoe? euww...manja2..nyampah aku~=p

Super Nia Hana said...

wtashi pemandu yg memotong bila perlu.akakaka

najla,watashi dr blog jard.dah tgk semua video yg boleh tgk yg men gitar!
gilerrrrr best!!!

Najlaa Raihana said...

super nia hana - ahaha bagus la macam tu..jadilah pemandu berhemah...eheh best ke?? TQ!TQ!

myza said...

wwawawa..salam kenal..saya sama mcm azah baru lesen P..kui3

Anonymous said...

org kata sape2 yg nk test 'keberanian' dan keteroran skill memandunye, sila la drive di Karak highway bile menjelang maghrib..100km/h pn dh cukup..tp kalau jd pape, jgn salahkn sape2..hehe~

ako said...

Pada Hemat ako...
Ia berhubung kait dgan jiwa...
hehehe...mkin jiwakelajuan!!

Najlaa Raihana said...

myza - salamm knal jugak :)

anon- yeke?? wahh boleh try nih!

ako - jiwa kelajuan? eheh..of kos la tu, dh sebati dlm jiwa agaknye...

dude said...

jom race.

suria said...

hye najlaa..
aku sependapat dgn ko..
aku suke bwk keta laju2..tp aku suke bengang bile ade pemandu yg tak phm dan tak sedar diri, bawak keta just 100, kat hiway tp nk kat lane kanan...
sumpah sakit ht

-aku kawan razi jugak-

Najlaa Raihana said...

dude - race kat trek ar...

suria - kita memang satu kpale..bagus2