15 November 2008

Perempuan, Handbag Besar & ...

Klasifikasi entry : (U) Sesuai untuk bacaan umum, tidak mengira jantina.




Assalamualaikum,

Aku tengok kan, semakin hari semakin besar saiz handbags yang muncul hari ini. Fashion states that. The bigger the better, more trendy and of course practical! Ada yang tak setuju kalau aku katakan, fashion itu menyeksakan. Tapi hakikatnya memang betul. Berapa banyak antara kita yang pakai plaster di belakang kaki selepas memakai kasut baru? ( aku la tuh ). Berapa banyak yang sakit kaki/ betis selepas memakai high-heels semata-mata untuk sesuaikan fesyen dengan majlis? ( em, maybe aku jugak ). Dan, berapa banyak antara kita yang sakit bahu/leher selepas memakai handbag yang besar dan berat?? ( yang ni sangatlaa aku )

So, apa yang cuba aku simpulkan di sini, betulkah handbag bersaiz besar boleh mengundang masalah kesihatan kepada si pengguna? Serupa juga halnya dengan jejaka-jejaka yang menggalas laptop bags di bahu. You would be surprised. Make sure to add your thoughts in the comment box after reading this!

Sebenarnya, aku pun sedang mengalami sedikit sengal-sengal otot di bahu. Sebab tu aku rasa agak releven nak menulis tentang hal ni. Dari pembacaan secara rawak aku, there are studies being done by health professionals about this issue. Dari pengalaman seorang doktor, bila pesakit wanita mengadu mengalami sakit belakang, bahu, leher dan pening-pening kepala, first thing yang dia akan tengok ialah saiz handbag mereka dan akan menimbang berat bag tersebut. Heh. Pandai doktor itu...ehem! =p

Kenapa isu ini baru timbul sekarang bila backpacks dah pon dicipta dan digunakan dengan meluas sejak zaman tok kaduk lagi? Senang je, masalahnya timbul bila berat beban tu, not evenly distributed bila kita hanya menggunakan sebelah bahu untuk menggalas bag. Zaman dahulu kala pon, women adopted better postures for carrying loads, macam letak bakul atas kepala, ikat kain batik kat bahu (macam sling-bags) untuk dukung baby, tapi... meletakkan beban di sebelah bahu? Cara yang paling tak efficient untuk mengangkat beban.

Kalau macam tu, berapa berat handbag yang ideal? Selalunya, kanak-kanak sekolah hanya digalakkan membawa beg galas yang seberat 10% daripada berat badan meraka. Itu pon sebab mereka menggunakan kedua-dua bahu kerana menggunakan backpacks. Maybe kalau handbag pulak, kenalah dikurangkan kepada 5% daripada berat badan kita sebab hanya sebelah bahu yg digunakan.

Contoh : Berat = 50 kg
= 5% drpd 50 = 2.5 kg! ( Cuba timbang berat handbag/laptop anda sekarang )

Golongan yang mostly affected mestilah college students sebab fesyen dan buku-buku serta laptops tidak boleh dipisahkan! Yess, I can understand because I'm a student too! Tapi, ketahuilah bahawasanya keadaan ini memang tak elok untuk perkembangan postur dan tubuh badan.

Macammana nak elakkan? Jangan selalu pakai handbag yang besar dan berat. Kalau boleh, selang selikan penggunaan bag yang bersaiz besar dengan saiz kecil. If the big handbag is a fashion accessory, then occasional and symbolic use is fine. If not, then keep it light.

P/s Tips untuk jejaka-jejaka, kalau nak belikan handbag untuk si perempuan, beli kecik-kecik je ckup, jimat duit korang dan menggalakkan perkembangan tubuh bdan yg sihat. Mesti korang akan lebih disayangi !=p

p/s/s : OK pe tunggu lagi? cepat pergi timbang berat bag-bag korang..mungkin ianya mmerlukan downsizing... hehee...=p



23 comments:

adaliciOus said...

beg besar senang boleh sumbat byk brg..dgn telekung sume pn satu beg..kih3 =P

Chika Chika said...

setuju.
tapi high heel is a MUST.
what to do.
fashion mmg mengsengsarakan.
HAHA

nu_Ox3r said...

2,3 hari lps ad dgr kt radio sinar,jd kt luar negara.ada sorg galz ni selamat dari terkena peluru dari perompak sebab handbag die yg besar tu.hehe.that's the benefit.hahaha.

Najlaa said...

Naj to Adalicious-
haha sangatla bersetuju dengan pndapat anda!!! =p takper2...telekung tak berat...berat pahala tuh..insyaAllah..ehehee


Naj to Chika-
Welkam chika! haha...sememangnya perempuan tuh fashion 'victims'..!


Naj to nu_ox3r-
hehe...really? lucky gal..mesti ade something kat dalam handbag tuh yg kalis peluru...wah wah...
Baru semalam ade lectures pasal firearms and shortgun untuk Forensic...rase cam masuk akademi polis la plakk...=p

Monkey D Luffy said...

Salam Najlaa,

Kapten pernah hadiri satu kursus penampilan diri (tajaan syarikat). Dalam kursus tu dia bg tgk ler org yg sama menggunakan beg besar dan beg kecil.

Penceramah tu (popular di singapura) bertanya kepada lelaki2 dalam tu..

1. jika wanita berkenaan membawa dompet yg kecil adakah mereka akan ajak makan di hotel mewah... semua cakap ya.

2. Bila wanita berkenaan membawa beg yg besar... lelaki berkenaan jawab tak. sebab style macam tak sesuai nak bawa makan hotel mewah. Restoran biasa jer kot.

Beg besar memang fesyen. Banyak kegunaan tapi tak menarik perhatian.

just my thought ler.

Kalau pasal beg berat... kesian aku tgk budak sekolah rendah kita. berat sgt ler beg diorang

D.i.e.y.L.a said...

erk.
i pun suke bawak beg besar.
tapi beg je la besar.
brg tak banyak mane pun.
tapi selalu jedi mangse si bf letak barang2 die.
aiyak~

goasop86 said...

yup2. beg besar da jd cm trend skrg ni. tp xla penuh je.. nt npk pelik lak.

TUN said...

mmg plik..bkn beg je bsr..
org pon makin bsar...

yonna bebot =) said...

err lagi kecik bukan lg mahal ke :p hahha
yonna x pernah la bwak2 henbeg ni :p
rimas :p

tumpang beg kawan je haha. =)

tp tu la.
mmg trend skang ni beg besar2
mcm nk balik kg je :o

jalak lenteng said...

xyah la berfesyen..hehehe..handbag besar sbb bnyk benda nak bawak..kadang2 yang x barang2 x masuk akal pon dioang bawak..stapler laa..henset mau 2 bijik..ape lagi ..ape lagi..haaa..

myadlan said...

kan lagi senang pakai je bagpack. lgpun kan ada handbag yang boleh dipakai kt blakang..

tapi yang tak suka kalo pompuan guna handbag ni sebab diorang susah nak jawab phone. kalo da silent, lagi la tak dengar n tak prasan.

Izyan de' Nerd said...

aku pon suka beg besar gak. Kalau beg kecik tu, letak hp, letak purse, letak tissue dah macam nak burst at the seams.

to me, it has nothing to do with fashion. It's all about practicality! but then again, if it's the 'in' thing right now untuk pakai beg besar, that's not really our fault kan? hehe.

Azah said...

I'm wearing backpack. heee....xminat sgt beg2 berfesyen nih...nanti kene blaja nga najlaa nmpak gayanye.

Rashid said...

salam najlaa raihana,
setuju - sayapun ada terasa juga lenguh otot kat bahu. sebab asyik angkut 'teman setia' tu.. tapi nak buat camana, saya dan laptop dah tak boleh dipisahkan lagi. Kami dah terlalu akrab.. akan kesunyian jika tak bersama.

Sweet Thinker said...

cik najla pki beg besar tak? haha. kalo pki beg besar... sy mau masuk dlm beg. haha. kat UK skang, tgh giler ngan hi heel 7 inci. anda mau?

~ mizzAmy ~ said...

~ baru semalam akak tengok kat berita tv3 pasal hal2 heels yg tinggi boleh membahayakan. sama la dengan beg yg berat,kan?

so, for me la kan, i suka jer beg besar2 tapi bukan la gedabak sangat. bukannya apa, senang nak isi segala barang. ~

Anonymous said...

Handbag besar boleh menyebabkan tiket wayang yang dibeli susah untuk dicari lalau menonjolkan ke'gelabah'an walhal tiket wayang tue ada kat dlm poket org lain...lalala...renungkanlah~

-Razi-

Anonymous said...

aku p0n suke beg besa2 ni.

kal0 naik bas senang nak letak. masok kedai yg brg mahal senang nak pegang.

kalo pki backpack ade aku telanggar org. kal0 telanggar brg2 kt kedai mahal tu, mati aku nak membayar

sng lagi pki beg besa. telekung, botol air, buku, liners, semua bole simpan skali

atok said...

doktor,na tanye sket ley ta? kalo mkan panadol slalu ade kesan jangke panjang kah? dgr cite bhaye gle,tp atok slalu mkan terutame na exam neyh. mane x,asyik saket kpale jer. otak nk gune. hmmmm.

EP_JB said...

skang ader keluar kasut tumit tinggi 7 inchi...sakit tu

ako said...

waaa...akO pn ske wak beg beso jgk...beg magnet lekat kat tang moto,senang nak sangkut mane2 pn...al-maklum lah koje pion...gne ler...
cadangan ako naj pn kne gne beg yg ada magnet senang lekat jea mane2...hehehe

Najlaa Raihana said...

naj to atok- menjawab persoalan anda, memang la x elok...tp probability untuk dpt complications tuh agak susah la..lain la kalau pegi telan panadol tuh 50 bijik sekali...!

Khaleeda said...

mMmm..mmg susah pakai beg yg besar2..nie
menyusahkan saja tapi terpaksa pkai jgk..sbb nak letak banyak bendakan..