18 November 2008

Blog Ini Blog Skema..??

Assalamualaikum,

Minggu ini minggu TROPIKA bagi kami, pelajar-pelajar tahun 3 di Royal College of Surgeons. Sebabnya, minggu ini sangat padat dengan lectures Tropical Medicine yg berderet-deret dalam satu hari. Hamik ko..! Sebenarnya aku takde idea nak tulis ape sangat, tapi tangan ni memang gatal nak berkongsi-kongsi cerita. Sape nak baca silakan, sape tanak tu..lantak korang ar..

Hurm, sejak blog ini menjadi tatapan ramai..( ayat perasan dah keluar ) aku ada terima beberapa feedbacks dari mereka-mereka yang menganggap blog ni blog skema dan hambar lagi membosankan! Huhuhu, takpela..aku terima je dengan hati yang pasrah (ke parah?) dan tangan terbuka. Aku memang skema pon!! OK, a MEDIC student should be that way. Duhh...! What else would u expect from me, dudes or babes or whatever you are..huh?? (OK, tak semua la, tapi most of us ye kot..=p)

Emm, aku rasa aku tau kenapa orang rasa ini blog yang skema dan hambar:

1) Sebab aku kurang meletakkan pictures aku. ( Aku tau aku tak lawa macam bloggers lain, sebab tuh laaa...)

2) Aku kurang merepek ( It's weird to know how people enjoy "merepek-ness" more than enjoying (boring) information. Dont you think? )

3) Kurangnya 'sentuhan' emosi dalam penulisan aku. Cewaahhh ayaattt...! ( Memang betul pon. Aku jarang nak kongsi emosi aku dalam setiap entry. Mungkin pembaca lebih berminat membaca cerita-cerita EMO yang berkaitan dengan hati dan perasaan sebab mereka boleh relate story tu dengan kehidupan mereka sendiri. Mungkin laaa..Terserah anda..)

4) Ayat aku ayat skema? ( Believe me, ade bloggers yang menggunakan ayat-ayat lebih skema dari ayat-ayat yang aku gunakan dalam blog ni..! Lagipun, penggunaan ayat skema nih dah bersatu dalam jiwa aku sebab aku selalu dapat Distinction dalam subjek Bahasa Melayu sejak aku bersekolah rendah lagi. Nak buat mcam mane kann.. ( lagi sekali ayat perasan dah keluar ) 

5) Last sekali, mungkin aku memang seorang yang membosankan..( Oh, anda taktau lagi, tak kenal maka tak cinta okeyhh..=p)

Ape-ape je la. Yang penting aku tak kacau hidup orang lain. I am me. Terimalah diriku seadanya....

Aaaaaa...

Mmmm...

Eeeee...

OK aku blank tetibe.Haha. I'm running out of ideas pulak. Hey, korang ingat nak menulis nih senang ke? Susah tau, bukan sahaja otak ini kena penuh dengan idea dan fantasi, tapi jugak memerlukan kehadiran semangat, fokus dan emosi semasa menulis. Kalau tak, ada idea banyak-banyak pon tak gune beb! Betulll...

Oh ye, nak selitkan jugak la sket tentang satu event yang akan diadakan hujung minggu ini, iaitu Girls' Talent Time anjuran Persatuan Pelajar Islam Malaysia Ireland (PPIMI). Aku ditugaskan untuk membuat design banner. Tahun lepas pon aku design banner untuk satu event yang berkaitan dengan Girls jugak. Banner ni buat manually yer, tak main la pegi order Banner/Bunting kat kedai. Baru boleh kekalkan unsur-unsur kehalusan seni di situ. ( Huhu, padahal memang nak save cost and memang tak reti nak design guna komputer -komputer nih )

Nak kata aku berseni tak la jugak. Sket-sket tu bolelaa..huhu, tapi aku sangat appreciate Artworks @ Drawings dan aku agak minat perkara-perkara yang ada kaitan dengan designing and drawing ni. Masalahnya aku dah tak ingat bila last sekali aku pegang berus lukisan dan kertas lukisan. Hehh..

-Theme: Green and Girlish. Malam semalam, idea rawak timbul and terus menterjemahkannya di atas kanvas...haha..kertas A4 murah je tu. Hurmm, dengan takde alat-alat melukisnya, aku bantai je guna marker pens and highlighters. Lantak...ala, sketching je ponn..korang takyah kutuk2, diam2 sudah...-

- Yang ni design banner yang aku buat untuk event tahun lepas. Theme: PINK! Helwa day tu, event yang semacam wajib dibuat every year, untuk meraikan juniors perempuan yang baru datang ke bumi Dublin ini...=)-

Ok sekian saja untuk kali ini..wassalam je la..

P/S: Malam semalam aku bermimpi dan nama penuh seorang lelaki yang tak aku kenali tiba-tiba muncul. Aku dah tak ingat nama tu tapi aku ingat nama tu start dengan "WAN". Oh, apakah ini satu petanda?? jeng jeng jenggg....


35 comments:

menteil said...

tu lah susah jadi orang pemes cam najlaa nie.. haha...

pedulik la..
bagi yg bosan biarkan jer la..
nak wat camner lagi..

~ mizzAmy ~ said...

~ ala najlaa, bosan ke tak tuh jangan dipedulikan. nih kan blog najlaa. apa yg awak nak type it's all depends on u kan?

wooowww... nama WAN? org kelantan ker? hikhikhik... :P ~

chika said...

BIARKAN AYAT SKEMA.
Jangan membuat ayat 'lyke dis yeww auw' whatsoever.

Saya suka baca blog yang mentulis skema dan membuat ayat tersusun secara baku. Dan kurang short form. Kalau banyak short form saya tak tahu baca camana. HAHA

D.i.e.y.L.a said...

erk.
skema?
wth?
meh nak tengok sikit muka yg cakap blog ni skema.
eceh.
kaki gangster dah datang ni.
haha~

pape pun i suke blog "skema" ni!
best je nak baca.
takyah pening-pening pale.
betol cakap chika.

JHaZKiTaRo said...

hahaha.. blog skema?? takyah laa peduli ape org nak cakap.. as u said, bukannye senang nak menulis pengisian dlm blog.. kene ade cukup masa, emosi, idea, semangat, fokus etc.. org2 yg komen tu tau nak komen je.. mcm laa blog dieorg tu hebat sgt sampai nak komen2 blog org lain (berdasarkan personal experiences).. its your blog.. so, u hv the absolute right how u want it to be like.. kan?? kalau dieorg suka, dieorg boleh dtg lawat lagi.. kalau dieorg tak suke, dieorg boleh blaah.. heheh

Hafiz said...

Xpe janji rajin post kat blog sudah la... :)

ako said...

W'lpun BM ak0 x A1...tpi bahasa melambang kn diri kte bkan skema yea naj...wow i like...kikikik... ak0 skema 2 xda...sopan 2 ada kot...
aKO pn nama depan da WAN jgk...isshhh xkn mlm 2 naj ak0 mimpikn...
t ak0 scan balik...hehehe...

lutfi said...

tak skemaaaaaaaaaaaaaaa

Azah said...

Najlaa kan skema dari kecik lagi...haha...xde la..x skema pon blog nih..tuan je yg skema...

Wan???berjiran la kite x lama lg.. Wan kbyakannye org Qlate.. sikit je org Ganu..

Slalunya mimpi yg x ingat nih mejd kenyataan...

Haaa...Jeng!Jeng!Jeng!(buat bunyi stail P.Ramlee punye cite)

jalak lenteng said...

mcm ok jer..sape kate skema tuh?biar aku cabut bulu kaki die..<--kalau lelaki lah..

kalu pempuan aku diam jek..

Rashid said...

salam najlaa raihana,
Ayat skema? eee nampaknya kita samala najlaa raihana, ayat skema dalam setiap entry.

Maaf, terus-terang saya suka ngan ayat skema. tak berapa suka ayat terlalu 'byk yew hi tao prsn ku ska, you tau ai..dsb pnig pala ubt....eeeee' tak dapat nak hayati ler. Kecuali dlm komen. Dalam komen ayat ringkas sebegitu okey jer. Sebab tu saya punya bahasa dalam entry blog sayapun agak skema juga.

Tersenyum saya baca komen rakan sebelum ni.. Wah, bukan main mereka sokong najlaa.. hehe. Saya sekadar tumpang.. menyokong dari belakang. Yang penting najlaa dapat luangkan masa berblog. Itu dah kira satu sumbangan dalam perkongsian ilmu.. jom kita peace 'V' & sama-sama sokong 'blog skema'.

Monkey D Luffy said...

Salam Najlaa...

Macam ada kuasa telepati plak.

kapten dah buat komen blog ni dalam posting kapten.

dalam posting kapten... kapten maksudkan blog ni.

Rating tinggi dari Kapten Lanun Monkey D Luffy

http://monkeydlulffy.blogspot.com/2008/11/blogger-pilihan-luffy.html

teruskan dengan gaya penulisan mu ok. jgn jd cam lanun

Fariz Bakar said...

mentulis atau menulis?

adakah aku ketinggalan update dari DBP?

jalak lenteng said...

to fariz bakar..

eh ade gak oang pertikaikan perkataan tuh..bagus..aku tepkr sape yang akan komen perkataan nih..biar lah masa yang menentukan..hahaha..

ehh..dah macam blog aku plak..sori..

Mohd Nasri Md. Nasir said...

dh tngkap 1 blog lg dr youthsays..haha
ala ak skema lek je (ayt pasan)..haha

callister said...

ada orang kata bosan?
gila ke ape derang 2..
2 jeles ar 2..
maybe derang xpaham bhasa kot sb 2 derang kat bosan..

anyway babe. keep up the good work..

Adry said...

tak bosan pun... best jerr baca blog ni...

adaliciOus said...

i always like reading ur writings kak najlaa..peace!~ =)

payeh said...

eh xbosan pn..sy bgtu tertarik skali..cewah..wlpan br menjenguk cni..he2..btw awk blajar kt dublin eh?

jalak lenteng said...

puji ker bodek dioang nih..hahhaa..p blanjer dioang arr pasnih najlaa..

yonna =) said...

pandangan orang kan :)
nak buat mcm mane.
nak tanak kene terima gak..

even org ckp blog awk ni skema2 pun,
visitors makin ramai setiap hari :D

err but i think la kan,
layout ni mcm tak sesuai..
sebab bila baca entry,
nampak corak kat blakang tu :p
kan layout ni transparent :D
ngeee..

just be ourselves dahla kan? :)
kalau x suka jgn baca.
ayat2 skema la best! senang nk fhm n bace.
dr shortform yang menyakitkan hati tu

jalak lenteng said...

aku suke blog ni sbb senang baca..tulisan jelas..background yang berseni..dan najlaa seorang yang skema..tu jer..

5 of 5 stars..

NoktahHitam said...

First time here.

Not bad at all. Let me continue indulging your previous post.

Ibnusinaputra said...

salam ziarah..em skema ke???hehehe..tp bg ana blog ni bnyk jgk informasi..nice blog teruskn penulisan saudari

Neo Lee said...

errr....gune bright color n font besar leh?sbb u tulis byk tp kecik.huhu..sbb nk bace tp pening..:P

Umar Zakir Abdul Hamid said...

ak nye link blog mane naj?
sob2

Najlaa Raihana said...

korang memang sengal! yer saye memang skema... hehe =p..

ok ok...since dah banyak org komen tulisan kat blog ni yang susah dibaca, aku tukar la layout baru.. hope it gets much better and surely it's for your own convenience jugak..=) thanx untuk kritikan yg mmbina itu...=p

Chekgu BaniHassim said...

byk merepek pon byk dose waatpe...
jadila diri sendiri...
tu je...

myadlan said...

alamak. tema sama dgn blog kwn aku sorg lagi la.. takpela. cantik je..

well, blog tu is a reflection to ourselves. juz ignore what people are saying to you. aku rasa blog aku lagi skema dr blog kamu ni. dah la nk try speaking london yg bersepah, banyak wat review je drp kisah personal.

orang yg terbaik ialah orang yg banyak memberi manfaat kepada orang lain. itu pegangan aku.. renung2kan ye..

Anonymous said...

ok la tuh jadik "skema"...igt senang ke nk berpewatakan cmtuh?..da bertaun ak mencoba utk jadik "skema"...tak penah berjaya pn..huhu..teruskan usaha najlaa...!

Sweet Thinker said...

dak rcsi rupanye. ank buah sis la neh. kenal x dokte hirene. tue bkn my sis. tp dia ade dtg lepak umah dlu. rasanya die lepak2 sane lg kot.

Najlaa Raihana said...

ST
anak buah sis..? dokte hirene? sori x knal sangat yg postgrads ni...jrg jumpe pon...

sarah said...

I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

Sarah

http://www.thetreadmillguide.com

sarah said...

I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

Sarah

http://www.thetreadmillguide.com

Najlaa Raihana said...

thanx for coming sarah=) i appreciate it..