06 November 2008

Ini Budak Kelantan Punya Stories...

Assalamualaikum,

Just a quick review here. Tadi, mase tengah rileks-rileks after memeningkan kepala dengan nama-nama Antimicrobials yang urghh..(killing my time!), aku terjumpa something about this one latest movie in Malaysia. Tajuk dia BUDAK KELANTAN. Aku rasa bagi sesiapa yang memang berada di bumi bertuah Malaysia sekarang ni sure tau movie ni sebab ianya dah pon ditayangkan di pawagam 30 Oktober yg lalu. Dan untuk yang masih tak tau tentang kewujudan movie ni, sekarang ni aku nak bagitau.



Aku taktau sangat nak review macamne sebab aku sendiri tak tengok lagi movie ni. Just tengok trailer & baca sedikit review dari orang ramai mengenai movie ni. So, maaflah kalau ade details yang aku terlepas pandang atau tersalah sebut. Pengarah dia, Wan Azli Wan Jusoh, juga orang Kelantan dan movie ni merupakan arahan pertama beliau. Movie ni independent movie tak silap aku, sebab takde kaitan pon dengan FINAS, GB atau mana-mana organisasi produksi perfileman yang gah-gah tu.

Barisan pelakon-pelakonnya terdiri daripada orang lama dan orang baru. Danny X factor wajib ada, pastu ade Bienda then ade muka baru iaitu Azrulfaizal. Ape-ape pon jom layan trailer dia dulu..

Sinopsis ringkasnya, menceritakan kehidupan dua orang pemuda Kelantan yang berasal dari kampung yang sama, berpisah setelah sekian lama, dan akhirnya bertemu semula di Kuala Lumpur. Watak baik nama Buchek ( Danny ), watak jahat nama Jaha ( Azrul ) dan gf Buchek, Che Nor ( Bienda ). Buchek cuba nak bawak kawannya Jaha ni kembali ke pangkal jalan. Cerita dia basically revolves around that la..

Selama ni kan, kita seringkali dimomokkan dengan tanggapan 'Budak Kelantan' yang hidup berpuak-puak tak kira di mana mereka berada. Bila jumpa kawan sekampung mulalaa kecoh tak ingat dunia! Menyebabkan orang lain rasa awkward nak 'berurusan' dengan mereka ni. Plus, ade jugak dengar-dengar kata remaja-remaja Kelantan ni selalu sangat mencemarkan nama negeri mereka dengan perangai-perangai yang kurang sopan. Ni bukan aku yang cakap yer, korang la yang cakap. Sebab korang semua menyumbang kepada generalization of ideas. Tu pasal aku tulis kat sini ni. =p. Semoga dengan kehadiran movie ni sedikit sebanyak dapat ubah persepsi orang ramai terhadap masyarakat Kelantan, especially yang remaja tuh.

Apepun, aku tertarik sangat tengok trailer die. Movie ni macam sesuatu yang baru dan dekat dengan kehidupan @ realiti sebenar masyarakat. Aku tengok trailer ni, aku takde la paham sebijik-sebijik butir bicara yang keluar dari mulut diorang tuh. Tapi aku still boleh grab the whole idea of what's goin on. Paling aku suka part dia cakap: "Aah..tak Amerika dah laa saing ngan budak masjid!" HAHAHA...=p

ps: Before guna title Budak Kelantan, diorang propose tajuk lain, "Koya Best". Tapi agaknya sebab nak dikomersialkan diorang tukar tajuk last-last minit. "Koya" tu sbnarnye ape ek?? sape-sape boleh bagitau..?

pss : Harap-harap takde sape terasa hati dengan entry ni yer..cuma menyampaikan persepsi segolongan masyarakat. Hakikatnya kita tak boleh pandang kesalahan pada golongan tertentu sahaja. Golongan lain pon mungkin mengalami kesalahan dan kebejatan akhlak yg sama..=)

psss: OK sejujurnya dr dulu lg aku nak belajar n try kecek loghat Kelate nih..somehow mcm menarikk jugak..haha =p 

pssss : Yg paling ironiknya, bukankah kat Kelantan takde panggung wayang?? hurmm..hehe...


47 comments:

atok said...

ahah 2 la psal.
kat sane mane ade panggung wayang kan?
dlu pernah ade,siap separate laki n pompuan lagik.
tp tutop gak akhirnye.
haha.

Tirana said...

Najlaa..

Kak tirana tinggal di kelantan lebihkurang 6 - 7 tahun tapi still tak boleh bawak loghat diorang..sikit2 tu boleh la tapi nak cakap pure Kelantan memang tak boleh..hehehe..

Fariz Bakar said...

gadis kelantan, comel.(kalau ada sesiapa gadis kelantan buruk, busuk, tak tahu jaga kebersihan baca komen aku, jgn perasan, aku puji yg comel je).

Sweet Thinker said...

nk belajar. meh la kawen sy. kakakkaka. filem nie tokey besar GB ade join skaki kot. cuba tgk kat footer iklan tue. huuuu. tue la... x amerika ar saim ngan bdk sejid. kekeke! ntah la labu. persepsi masyarakat xleh ubah. kalo leh ubah da lama wa tulis belog dlm bahasa kelate. kakaka!

@fariz bakar ~ lontaran anda mmg bijak. gua ske. haha!

Monkey D Luffy said...

Salam Najlaa,

Budak kelantan pun baik2 jugak. Masa belajar dulu walaupun diorang berpuak2 tapi boleh masuk jugak dengan geng diorang ni. Diorang pun boleh join geng kitaorang.

Yang penting kita tidak susahkan org lain cukuplah.

Biarlah apa org nak cakap pada kita.

Biarlah apa org nak nilai kita.

Kita tahu siapa diri kita sendiri dan mengapa kita bertindak sebegitu hanya kita yg tahu. Sama juga seperti realiti budak kelantan.

p/s: Ada org ckp blog kapten promote diri, ada ckp bodoh, ada ckp lawak.. tapi sayang semua x kena dengan kapten. But i enjoying it. hahaha

Unrestmind said...

hye,,,xde sape pun kt dunia ni blh claim..bangsa tu jht or baik..baik cina,india,iban dll...baik klate,kedah neg.9 dll..sume same je..kita jgnla jd penghukum ..sbb kita sumenya sama...zaman jepun dulu pn ade jepun yg baik..zaman hitler(nazi) ade gak yg baik trhadap org yahudi...kita serupa...

Azah said...

kerana nila setitik, rosak susu sebelanga...yg teruk2 nih hanyalah setitis nila...yg lain2 masih lagi susu yg suci...org qelate byk yg baik2...

koya ~ khayal

koya best means perasan best

hidup Tok Guru!!!!

D.i.e.y.L.a said...

ehem-ehem.
saye budak kelantan ye.
tapi saye macam kelantan murtad sikit.
tapi takpe.
saye tetap orang kelantan.
saye bangga jadi orang kelantan.
hehe.

tapi memang betol budak kelantan suke berpuak.
tak tau asal.
maybe semangat kekelantanan diorang kuat.
tapi takde la sampai tak kawan ngan bukan budak kelantan kan.

meh i aja u kecek kelate.
hehe.
koya = perasan ye cik najlaa.
=P

pasal takde cinema kat kelantan tu memang sangat membosankan.
HAHAHAHA~


niway, menarik entry ni.
=)

Sweet Thinker said...

berpuak2 tue bkn bermakna asobiyyah. tp lebih kepada rumpun. yer la. orang kelate nie asal nye orang susah. orang susah mane kenal orang senang. susah ma nk mix. pastu orang pandang serong. lg laaa! huuu!

http://globe.thinker.my/the-kelantanese

cekidout!

ako said...

Ada gak yg igt aku ne dak kelantan hakikatnye aku org jelapang padi...hahaha
Ape pn aku independent sume ok jea...rambut same itam hati sape tau...
naj jgn blaja kecek qelate jea...
byk lgi yg ada...hehehe

menteil said...

aku orang selangor!!!!
haha..

baca rawak jer..
orang kelantan memang berpuak...
tapi bukan semua la..
budak rumah aku ada sorang kelate..
ok la..

k3i said...

malang bg aku sbb spnjg idop asek terjumpa kelantan yg sgt berpuak2..xpenah jmp yg tidak...
cmna agaknya ye nk berjumpa golongan2 tu?

Fariz Bakar said...

@ET

amboi2. sempat lagi hang promote trafik ke blog aeh. huhu. bagus2. opportunis.

Star said...

ingt loe da tgk.. baru nk cari review.. dgn testi org yg da tgk :p

Dinda said...

sy org ganu,,
ganu ng klntn,,,lbh kurg la,,hik3x,,
agk2nye,,,blh ngam x??huk3x
tp org ckp,,,klntn ni bgos,,
deorg bkn berpuak2 tp deorg smngt kekitaan 2 tinggi,,
ni cter mkck ak,,
"tauke2 klntn yg maju2,,bler nk crik org kje,,die crik yg klntn dlu,,yg len,,die taruk kt tepi,,,"
so cmner,,,??
ok x sbnrnye,,,??
ak pon penin,,hik3x

u add link sy k,,
http://hatidinda.blogspot.com

Rashid said...

Salam najlaa raihana,
Memang orang kelantan ni dilabel kuat semangat berpuaknya. Orang kelantan bila berjumpa orang kelantan, kita akan nampak kemesraan mereka, walaupun baru kali pertama mereka berjumpa.. tapi tak pula org kelantan tak bergaul mesra ngan 'orang luar'. Malah saya sendiri - kawan paling rapat masa kat UKM dulu adalah dari selangor dan perak.

Tentang perangai tu..saya tengok sama je mana-mana. Biasalah tu najlaa, manusia ikal rambutpun lain, perangai lagilah...

Satu lagi, org kelantan suka ajak org lain yg baru dikenali datang rumah, 'mari jale rumoh' adalah ucapan biasa bagi org kelantan. itu yang bagusnya.. (ni bukan naik lift tp realiti).

'koya' - perasan atau berangan
Panggung wayang? dah lupus dah kerana sentuhan Tok Guru MB hehe

p/s - nak belajar kecek kelate? jom saya ajar. tp kena belanja kfc dulu. hehe

nadhirah mohd shakri said...

hye!!entry yg sgt menariks!
sy pown dak klantan,kwn dieyla.same2 murtad.haha

yurp,koya is perasan.

kretif gile org yg wat filem ni..tp tu la...cne org yg kt klantan nk tgk filem ni klau xde cinema.aisehh..
mintak2 la die buat cinema nnt =)

thani_abdulaziz said...

wah wah wah najlaa.. sukati je ko melontarkan kata kata ckp budak kelantan kurang sopan.. aku sopan per.. mane penah aku buat tak sopan kt ko.. lgpun aku rasa bukan sume bdak kelantan tak sopan. and bukan sume gak budak x kelantan yg sopan. yer dak. hehe... makna kata, rambut sama hitam hati lain-lain.

pastu bukan sume idop ber-assabiyyah.. ade je yg campor ngan org2 negeri n negara lain gak..

koya tu maknanye agah. Koya sedak. haha.. in other word Bajet bagus. haha..

aku tak suke konsep kelantan murtad bak kata diela. Bangga? Suka? Koya best kot lg sesuai. Hurm... Tok soh koya la kelantan murtad. Gegar paye budu ghumoh nuh... mano2 pon kalu dey kelate gak kelate la jgk.. terimalah seadanya.. no such thing like kelantan murtad ok honey!

Yang penting, manusia sume sama. Maka marilah kita menyeru kepada kebaikan, dan mencegah kemungkaran. Iyarkk!! Hehe....

Anonymous said...

hi najlaa @ che laa...
ape kabo? lame tak dengo citer. aku bangga ade kawan yg berani menyatakan sesuatu yang benar. hehe..

pasal movie ni, aku teringat dulu cikgu fakhrul (orang kelantan pure) cakap kat aku, " saya paling tak suka join dengan orang negeri saya sebab banyak yang suka puak, tak global, walaupun saya ade loghat kelantan, saya tak kisah join dengan orang luar, berkembang, kita banyak kawan, banyak belaja, style pun lain (kan budok kelate ni penampilan slalu ter'sempoi' rapi)..." itu la komen sorang anak kelate jati. bagi die, die tak salahkan orang judge macam tu sebab die sendiri nampak dan tahu orang die memang macam tu.. dan akhirnya die kawin ngan orang penang, sebab die cakap die takkan cari org negeri die.. hua hua hua....

pssssssssss: tempias lak...hahaha

jalak lenteng said...

ok la budak2 kltan nih..cume yang buat taik tu beberapa jek..yang jenis x blajar tuh teruk arr..

dulu kat PKN dulu..oang nak baik2 dioang bawak parang..yg tu kite x gemar tuh..

tapi kawan2 aku kat sini ok jek..sume masuk..kltan..mesir..jerman..sume ok..

haha..

Najlaa said...

Naj to atok -
oo..gitu citernyer..=)


Naj to Tirana-
hehe..ikut org jugak kot..ade org tu cepat je bole bawak dialek orang lain...mcm saya pon, parents kt umah mmg cakap loghat Pahang, tp saya cakap cam org KL biase jer...heh..


Naj to Fariz-
eleh..itu je yg ko tau...tp aku somehow semacam terpaksa sokong ko jugak dalam hal ni..hehe..tp org selangor pon ape kurangnyerr...ehem ehem...!=p

Najlaa said...

Naj to ST-
ohho..baru ku tau mu nih sek sek klate ghuponyo..=p kawin? dtg ah merisik, mai ke ghumoh. haha. persepsi masy bukan takleh ubah, tp amik masa yg sangat lama tuk berubah...=) adess aku serius teringat2 video youtube budak2 UITM MACHANG buat video pasal darth vader & ali setan tuh..lawak nk mampus sampai aku dh hapal dialog..!


Naj to Luffy-
stju. sy pon ade je member2 kltn. sumer ok jek. yg penting kita tak susahkan org, org lain tak susahkan kita. sama2 gumbira...yippiii!


Naj to Unrestmind-
a'a kita serupaaa...


Naj to Azah -
saya pon percaya masih ramai warga kelantan yg suci murni..=) sebenarnye saya ade jgak positif perception about budak kelantan which i respect..tp saje tamau ckap kt sini sebab nnt korang jdik koyaaa!! hahaha =p


Naj to Dieyla-
haha K'tan murtad? pengakuan berani mati. Kenape mau mrtad2 nih...x salah kot jadik Klate sejati. Yang baik dikekalkan, yg buruk takyah ikut. Somehow kalau someone ade jatidiri tuh bagus gak. Ade personaliti. Takde wayang pon korg still leh hidup gak sampai skarang kann.. hahaha =p


Naj to Ako-
hehe, awat org duk silap pikiaq ang ni org K'tan plak? bukan pe..saje nk try cakap2...dulu dh penah tau sket loghat utagha skang ni tukaq p lain plak..=)

Najlaa said...

Naj to Menteil-
yesss hidup SELANGOR!! (aku S'gor kot eventho parents aku Pahang sejati n aku lahir kt KL tp dh tinggal kt S'gor since 1990 cmtuh...)


Naj to k3i-
THANX menyinggah n mmberi komen. Malang bg anda kerana mungkin anda x ckup xplore lagi kot. Mesti adenye warga K'tan yg baik2 n boleh dijadikan geng..=) good luck!!


Naj to Star-
belum tgk lagi...lagi2 la duk sini nih...mane plak nk dpat movie melayu bru release ni haa..


Naj to Dinda-
Hye dinda, thx for commenting, a'a ganu n k'tan cam boleh ngam tp apsal org lebih2kan Ktan plak ek..? plik sket. Entahler..dulu ade org cakap, kalau nk g shopping kt Ktan make sure tau cakap loghat dia sket2 bole dapat barang harga murah...huhu..


Naj to Rashid -
Haha suka part *naik lift* tuh...=p Yupp, tak dinafikan perangai manusia mane2 mcam tuh la jugak patternnya..owh nk kena blanje KFC dulu...susah la cmtuh..tanak ajak jale ghumoh ka? =p

Naj to Nadh-
hehe welcome to this blog dear=) semoga tercapai hajat untuk mendapatkan cinema di kelantan..hehe


Naj to Thani-
Alaa Thani dear, jangan emo2 camni..org kate sape cepat emo/melatah dia secara x langsung mengaku kalah. Aku tahu ko baik. Tak tujukan mnde ni kat ko pun okeyyhh. Apo mu dok ghoyak pasa budu tuh, aku dok pahe mnde satu habuk pon. Ye amar ma'ruf nahi munkar! MARILAH! heee =)


Naj to Anonymous -
Saya tertanya2 siapakah anda ni sebnrnya? Eyh cikgu Fakhrul tuh kawin org penang? tatau pon..heh. Mekasih sudi mengomen yerr...bagitau la siapa anda...jangan biaran diriku dslubungi misteriii ...


Naj to Jalak-
oo sampai begitu sekali? ganasnyer...emm mmg pon...x sume kita boleh ckap jahat kan...biase la tuh...golongan minoriti..

myadlan said...

aku pun baru tau maksud koya kt blog ni.. perasan, khayal, ingat bagus, poyo dan yang sewaktu dengannya..

ala. aku yg dok kt malaysia ni pun tak rajin plak nak tengok citer ni..

Mohd Kamal said...

haha.. dh lama x nengok filem melayu kt wayang. bukan x sokong tpi mcm 'perabih duit' je..
main kt panggung tahun ni, raya thn depan dh tayang kt tv..

Witty Angel said...

haha..koya tu cam perasan..
ngeee...
and paling best sebab kelantan mmg xdeeee pangung wayang!!!

Najlaa said...

Naj to Adlan - tuh la pasal..me too


Naj to Kamal - haha i have the same principle too..=p


Naj to Witty - hehe...thx for commenting...anda kelantanesekah?

Fatehah said...

agak berpuak ah deme..
org duk lame kat utara, so bila pindah ikut bpk transfer g klte ni, rase cm x biasa gak ah..

tp rsenyer deme ok jek..
kt skolah org dlu, org penang pon berpuak gak pe..
rimas dengar loghat deme yg pekat tu..haha..tp best je dengo lame2..

yonna bebot =) said...

ouh byk iklan pasal movie ni
err tp nape ntah tak tertarik hati nak pegi :)
plus da lame x movie marathon ni hehe..

yonna pun dah lama nk belajar kecek kelatan.tp mmg susah gak la :D
tau yang basic2 ja pun..

err tu la,
kelantan sendiri xde cinema :D

Pemuda Tawau said...
This comment has been removed by the author.
The 4 said...

Ermm.. aku pn asal Kelantan .. Yg dok oyak Kelantan murtad , apesal.. Dalam maksud murtad tuh.. Kisah cite nih lebih kurang , kena kejutan budaya.. Semua org mcm tu kan , bila kena kejutan budaya.. Bukan bdk2 kelatey aje, tapi semua bdk2 dari setiap negeri, bila dh keluar kampung kan.. Mesti berubah life style..

Memang kat kelatey xde Cinema.. Permit x diluluskan.. Tapi CD berlambak kan.. Bila2 pn boleh nk tgk.. Yang berpuak2 tuh, sesetengah aje... Bukan semua bdk kelatey yg ganas.. Xkn smpai nk cop org kelatey semua mcm tuh, silap besar tuh.. Senyum Sokmo.. Jom Cuti2 Qelatey.. The Four Horsemen@ Kota Bharu,Pengkalan Chepa..

Azah said...

petua bila berada di Kelantan~...

Jangan keluar KB pada hari Sabtu

ni time org 'hulu' keluar...tapi kalau sape2 nak tgk org2 yang 'darak nok mapuh ni'...sila la keluar pada hari tersebut....

budak2 sekolah hingusan yg kununnya major dalam bidang feshen, pakai t'shirt + tie + topi cowboy + seluar pendek + kulit hitam legam...

Masya Allah...'darak sunggoh!'

heeee~~

Telipot's in Love!

nieja said...

haha..
lawok molek komen awok whai cik azah.. nok suko sero..

me org klntan pon lom
smpat g ngok cite ni lagik..
al maklom la klntan xde cinema..
bukak sem nant boley la g tgk..

fackaladingdong said...

dh lame x bukak blog ni...hehe...
sape dh top commenter skrg?

adaliciOus said...

cite tu ok kak najlaa.
smgt assabiyah diorg tu bagus sbb walaupun jahat tp x sanggup nk belasah kwn sndiri. tapi ada pulak dia ckp, "kalau org luar pukul je, kalau geng kelantan tak payah la". padahal tak kenal pun. ciss!

lagi satu, muka baik diorang (pelakon2) tak melambangkan yg diorang tu betul2 baik. mula2 bajet ckp ikhlas & nk membantu tapi akhirnya dialah syaitan durjana.isk3 kesian si perempuan kena rogol ramai2. amik pengajaran je la kaum hawa tak yah senang2 je prcaya org yg tak kenal.

p/s: lawak ayat "Aah..tak Amerika dah laa saing ngan budak sejidd!" haha~ ;)

berrykisses said...

sy bdk klate duk n9 yg ade cinema ni pon blom tgk lg .
slalunye beli cd je .
tgk kat uma , same je mcm tgk kat cinema .
best ~
hehe .

payeh said...

org kelantan ada jati diri negeri mereka sendiri,fakta tuh..dh mmg nature mereka camtuh,tp xsemestinya mereka mengabaikn org negeri lain kn..mereka blh msk join org luar,tp kekadang tuh terbwk skali loghat kelate,mmg xleh nk ubah kot..tmsklah sy sndiri,huhu..nk ckp stended kl ssh..lidah dh kelu.. :P
btw sy suka kt kelantan xde cinema,kte kene pikir sebab2 xdibuat cinema tuh,tradisi harus dijaga. hidup tok guru!!:-)

encik misteri said...

hohohohO~ me klantan! yeha! marilah kite sume mkn biskoOt merry. selamat hari raye aidil adha~ silela visit my bl0g. www.hafizcakapmengarut.blogspot.com

EP_JB said...

kehidupe jauh bezo...haha...best la cter dier

MiSZuE said...

humm berani nye hehe..
tepuk dada tanye selera ye dakkkk

arnamee said...

salam ziarah~

Najlaa said...

Naj to Fatehah-
hehe..insyaAllah everythg will be fine eventho u r new there...ade jgk pengalaman dengan org2 utara & loghatnya..tp cam best dengar loghat utagha nih..


Naj to Yonna-
Samela kite..tau yg basic2 je..yg paling glamer tuh "tubik" heh =p


Naj to the 4-
mmg pon, xdela nk kata sumer budak k'tan x bagus...hakikatnya gol ini mungkin minoriti jer..tuh la org kata setitik nila, rosak susu sebelanga..


Naj to Azah-
haha bagus la tips tuh..pasni boleh dipraktikkan...!


Naj to Nieja-
thx for the comment, bolela pasni nieja g tgk eyh...=)


Naj to fackaladingdong-
ish...bagi komen biarla ikhlass...=p


Naj to adalicious-
oo gitu citernye..heh...yg baik tuh amikla jd pengajaran ek...=)


Naj to Berrykisses-
thx for commenting=) emm..xde wayang still leh hidup kan, no big deal laa...heh =p


Naj to payeh-
emm bagus la tuh kan ade jatidiri...


Naj to encik misteri-
salam aidiladha juger...


Naj to ep-jb-
best ker? wah wah...bole tgk pasni kalau ade chance..

Naj to miszue-
hehe...berani kerana benar...ehhe..xdela...cuma pandangan umum, x semstinya betul kan...=)


Naj to arnamee-
thx for visiting here=)

TUN said...

koya itu mksudnya bangga diri..

wow.

tnggu khdiran entri sy psl persepsi klntan.

lijo said...

sgtla byk komen klau da start bkk psl puji2an to klantanese..ish3..phew~

lelaki kelantan said...

Ni komen sy sbg lelaki kelatan..
Mme sy ngaku org luar kurg minat nk saem nga org kelantan..
sy dl pnah bljar kt mtrik..
mmg nmpk sgt org luar x se saem nga kita..
kita tegur bt bodo..
hok tino koya lawa,hok jate bt x dgr..
gitu la perangai org luar..
pah kita kwn sm kita dia kato kito puak..
org tino klate g2 jgk..
ada sekali 2,ada budak tino kelate dia baloh nga gewe dia org johor..
pas2 gewe dia hok johor 2 nk bt jahat ko dia..
ms 2 la br nk ingat ko sm qlate ni..
mjr la geng2 sy de g tmpat bdak johor 2 nk kenak dia..
kalu tidok gak,pehe2 la..

Anonymous said...

PEREMPUAN KELANTAN NI MURAH.

Ren|2|kill said...

kucing bawak tdr,
rimau bawak igau,
masuk tempat org,
bawa otak bkn pisau...

kiter sumer satu rumpun..
sumer sama cucu cicit anak adam..
act...sy pown org kelantan,
btw sy tak ader lah puak2x..
aper pown yg paling penting..
kiter sumer sedara seislam.