05 November 2008

Cukuplah Hanya Sekali ...!

Assalamualaikum,

Apa punya tajuk aku pakai pun aku taktau la. Sounds a lil bit weird for me. I wonder what was in your head at the very first moment this title striked you. Tentang emosikah? cintakah? marahkah? Well, whatever it is in your head now, just dump it! Because what I'm gonna share with you guys has nothing to do with whatever you're thinking right now...heh. Hey, how can I be so sure right? Well, I just know laa...=p

Ok, begini permulaan ceritanya. Petang tadi selepas pulang dari kelas, aku & kawan aka housemate aku, Ima pergi menyinggah di sebuah supermarket yang bernama SuperValu berhampiran dengan rumah kami. Tujuan pergi sana? Nak beli groceries untuk rumah for this week la. Minggu ni duty kami berdua beli groceries. Kami beli apa? Adela potatoes, tomatoes, minyak, telur, roti, halia... emm, eh eh? Stop.Stop. Ni bukan tujuan sebenar aku nak menulis. Dah menyimpang nih. Ok ok pulang semula ke pangkal jalan...

Sebenarnya ini bukan entry 'bodoh-bodoh' atau buang masa. Mungkin saja isinya bermanfaat bagi anda. Jadi jangan ada sekelumit rasa culas untuk meneruskan pembacaan. Ok, tadi aku cerita sebagai muqaddimah je, perkaitannya ialah....alkisahnya tentang botol di bawah ni:


-Isotonic energy drink-

Sekarang anda percaya kan kenapa aku suruh awal-awal lagi dump pemikiran korang yang mungkin jauh dari isi-isi yang ingin aku sampaikan kat sini. Sambil melaksanakan amanah & task untuk membeli groceries, aku beli jugak la barang-barang untuk kegunaan aku sendiri. Salah satunya energy drink ni.

Aku ni lain sket dari orang lain. Aku tau aku bukan atlit balapan yang memerlukan energy drinks sebelum berlumba lari. Klau selalunya kita akan dengar students tend to be caffeinated by drinking loads of COFFEES to help them stay awake at night especially during examination period, aku prefer energy drinks rather than coffee. Lagipun, aku tak suka sangat hot drinks ni. Hehe...anda mau cuba? cubalah kalau nak...it works for me though..=p Tapi harini aku minum suka-suka je...because xm is still yet to come...

(Facts: beverages containing caffein: COFFEE, TEA, SOFT DRINKS, ENERGY DRINKS )

Tapi ini jgak bukanlah tujuan aku nak menulis entry ni. Ada hal lain yang aku nak share sebenarnya. Ok sila jangan pening lagi. When I was checking on the bottle, I discovered something at the bottom. Well, not actually discovered because I kinda know it's there but I'm just not paying much attention on it before. What was it? what was it? Well, this is what i saw:



OK rasanya every mineral bottle pon ade sign ni kot. Tak caya cuba korang cek kat bawah botol tuh. Bila terpandang sign ni terus rase teringat nak share something bout this sign dalam blog ni. Klau aku tanya, korang tau tak ape maksud sebenar number dan acronym dekat bawah triangle tuh? Hurmm..takpela, aku tanya soalan kat sini, aku la kena jawab sendiri kan. huhu.

Dulu-dulu aku assume, simbol ni melambangkan recycle status. Kalau satu, maksudnya botol tuh dah kena recycle sekali pastu dibuat botol baru. Klau 2, maksudnya, dah 2 kali dah kena recycle, and seterusnya...korang sambung la sendiri yer...( oh yer...sampai 7 je tau. Korang takkan jumpa kot number lagi besar than 7 ). Tapi yang masih tinggal tanda tnya ketika itu ialah, kenapa nama MR PETE ade kat bawah simbol tu? nak kata dia pencipta botol macam tak logik gak kan..?

Tapi baru-baru ni aku ade terbaca pasal ni. Rupa-rupanya tanggapan aku salah belaka. Start dari hari tu baru aku tau rupa-rupanya number tuh melambangkan konstituen/komponen asal yang digunakan untuk mmbentuk botol plastik tersebut. PETE tuh stands for...PolyEthylene Tereph-blablabla (adela nama komponen kimia yg agak kompleks). Tengok sendiri kat sini:



OK nih point penting nak highlight. Yang aku tau, asal ade lambang segitiga tuh, maksudnya botol plastik tu recyclable la. Selalunya botol mineral adalah dari sumber 1, iaitu PETE. Sebenarnya, botol plastik 1-4 sangat tak elok kalau kita guna berulang-ulang kali sebab konstituen dia dengan mudah meresap dalam minuman/makanan yang kita simpan dalam container plastik tersebut. Bahan chemical ni sangat bahaya untuk kesihatan anda. One of the carcinogens (can cause cancer) okayh.

Mineral bottle is meant to be a disposable item. Maksudnya, once used, then dump! Cukuplah hanya SEKALI guna! Klau nak bawak air pegi mane-mane, it's advisable untuk beli bekas yang betul-betul tujuannya untuk dijadikan tumbler, bukan dengan penggunaan berulang-ulang kali menggunakan botol mineral yang sama..

Tuh je kot...sekadar berkongsi sedikit ilmu, semoga beroleh manfaat sama-sama yerr...=)

p/s Aku yang dh tau ni pon, selalu je guna ulang-ulang botol mineral yang sama..hehe..irresistable la. Dah alang-alang ade botol, mestila nak guna pegi bawak mane-mane kan? huhu..but i'll try to reduce the frequency of repetitive usage on the same bottle after this..=)


19 comments:

Tirana said...

Salam Najlaa..harap segar-segar aje di sana ye..

Kak Tirana pun ingat symbol tu untuk recycle tapi baru-baru ni terbaca juga tentang apa yang Najlaa highlight kan itu. Sejak itu botol air mineral memang digunakan hanya untuk sekali sahaja. Padanlah ramai sangat yang kena cancer sekarang ni..at young age pulak tu..rupanya makanan dan minuman kita bercampur dengan bahan2 kimia yang tak sepatutnya kita telan.

Anyway, thanks for the info..

Monkey D Luffy said...

Salam Najlaa,

kapten nak yang tahan lama.

Unrestmind said...

(sori out of topic)
hye salam...najlaa...i tag u la..refer kt blog i k...simple je.k la..u tk cre k

menteil said...

oh... ek?

tapi aku pon jarang beli air botol apatah lagi nak guna balik..

hehe..

teh o ais mamak jer..

atok said...

btol2.
ingatkan name org pete 2.
haha.

kento said...

wah berinformasi sungguh entri ni! arigato ne! ^_^

Azah said...

o0oo...gitu rupanya...sebelum ni ingatkan kalo no 1, sekali je la boleh guna, kalo no 2, 2 kali...huhu...baru ku tau rupanya..

tpi mmg da tau pun sblm ni yg botol mineral xleh guna byk2 kali..tapi degil jgak...nk wat camne ek??

Najlaa said...

Naj to Tirana - salam sis tirana, alhamdulillah ok je ni =) memang betul, banyak sangat chemical substance yg bercampur ngan makanan..kekadang ingrediants makann tu sendiri pon consists of chemical substances yg x elok tuk badan...


Naj to Luffy - nak yg tahan lama? kena la beli botol air yg mahal2 sket..heh..


Naj to Menteil - topik ni lebih seswai untuk yg bergelar students kot yg selalu bawk bekal air..huhu...(eyh ko dh keje kan? ehe) klu ko students pon, maybe lg seswai tuk pmpuan kot...laki nih mne suka bawak2 botol air nih..xde klass...!

Najlaa said...

Naj to Atok - ye eh? same la kitee...=p


Naj to Kento - kamsahamnida! ( ntah betol tah tak korean version nih) =p


Naj to Azah - wah berbagai hipotesis rupenye...tuh la..xpe..gune 2/3 kali xpe lagi kot...pastuh tuka la botol lain lak..takpon beli je tros botol air yg fancy2 tuh..huhu

Star said...

icic.. baguih la artikel ni. now da tak tertpu agi!! :)

myadlan said...

yep. penah blaja psl ni dlm klas material tahun lepas. ari tu pun penah dpt da emel cite psl ni. bagusla kamu da post psl ni. gud job!

Nizam Abah said...

salam najlaa,
In engineering point of view:
The diffusivity of such polymers that are used to make water bottles kalau tak silap dalam order -9 camtu...which is very low. But to counter the argument, diffusion is time dependent which means kalau guna banyak2 kali mmg ada polymer yang akan leach ke dalam water bottles...but the concentration will be way below the harmful limit. The obvious sign of botol air tak leh guna is discoloration. kalau warna botol tu dah pudar2, baik tok sah pakai. and one more thing, don't expose ur water bottles to sunlight. The UV will degrade the polymer faster.
Tapi lebih baik amik langkah berjaga2. my advise is guna water bottles yang betul2 meant for long term usage usually made of polycarbonate, a stable polymer. Panjang la pulak...hehe. ok take care. (Selama ni baca je...hari ni tergerak lak nak komen)

Najlaa said...

thanx krn berkongsi ilmu & pandangan mr nizam, much appreciated!=)

jalak lenteng said...

betul..betul..betul..(dialog upin &ipin)

PakciQue said...

Kalau kau sangka nombor tu bermasud dah berapa kali botol tu dah di recycle..akuplak sangka berapa kali kau boleh re-use botol tu..mksdnye kalo 1, ko boleh re-use sekali je..

Tapi, tak sangka plak nombor tu mewakili jenis bahan kimia yang digunakan...

Ah..dah tau..guna juga la..

ubey said...

salam kak. nice info here. x pnah tahu menahu pn ttg ni

Najlaa said...

Naj to jalak-
ape yg betulnye? heh..


Naj to Pakcique-
same je ngan azah (scroll atas yerr ) tuh la ek..beranggapan mcm tuh jugak...


Naj to ubey-
sekadar brkongsi...same2 dpt manfaat..=)

berrykisses said...

awal taun aritu cikgu penah ckp pasal ni .
dulu selalu gak gne botol tu brulang2 kali .
tp lps cikgu bgtau , sudah mau beringat2 .
hehe .

A t i Q a h said...

Habis je baca, saya terus cek bekas air saya. Dia tulis - 5-PP. Hehe.