14 July 2008

Melbourne Winter Trip..!

Assalamualaikum,

Sebelum apa apa, aku nak inform kat korg semua yg blog ni memang dah lama tak aktif. Cuma, kini aku sedar aku punya peluang untuk tulis apa saja yg aku rasa nak tulis and sambung semula 'kerja-kerja terbengkalai' posts aku yg lepas2. Biasala kan, bila dah takde ape nak dibuat sangat time cuti ni, mulalah aku rasa nak merepek kat blog ni. Kalau tak, blog ni akan terbiar begitu sahaja...cewah..

OK, post kali ni aku nak bukak crite pasal trip aku kat Melbourne, Australia. Aku bertolak dr KLIA on 26th June and merempat kat umah kawan2 aku Fadh and Azni sampai 7th July. Trip aku kali ni memang tak cover kebanyakan tempat2 di Aussie. Trip ni cume revolved around Melbourne area jek. Melbourne ni pon besar jugak...memang x larat nk cover sume tempat. Aku cume pegi melancong ke Phillip Island and Mount Buller, selain tour Melbourne city tuh sendri.

Kebanyakan org rasenye dah tau, Aussie memang terkenal dengan binatang2 yg susah nk ditemui d tempat2 lain. This includes kangaroos,koalas,wallabies,wombats,penguins,pelicans and etc. Sepanjang keberadaan aku d Melbourne pon aku cube amik peluang utk mmbuat appointment ngan binatang2 nih. Tak ckup ngan trip aku ke Melbourne zoo, aku join trip budak2 Aussie ni ke Phillip Island, tempat dimana korg boleh jumpe semua binatang2 nih...bes tauuu..




ini gamba time aku feeding kangaroo



ni plak time aku feeding wombat



Just to inform u guys, klu nk tgk lebih banyak gambar on my trip to Melbourne, boleh klik sini. Itupun klu korg ade add friendster aku laa....klu tak, tak gune jugak...huhu..

Selain aktiviti mengambil gambar ngan binatang2, lagi satu aktiviti paling best ialah snowboarding and main toboggan dkat Mount Buller. Mane tak besnye, nih la 1st tyme aku jumpe salji banyak2, and ni jugak 1st tyme aku main snowboard and toboggan. Biasanye kalau korg nak g sini ade 4 main activities yg korg boleh buat. Korang boleh pilih mane2 yg korg nak, nak main semua skali pon boleh dengan syarat korg bayar la rent alat2 die..hehe. Selalunye org akan main Ski, Snowboard, Toboggan @ naik open cable utk sight seeing. But aku kali ni cuma main 2 mnde je : Toboggan and Snowboard...



ini ler snowboard yg aku main, ingat senang ke main mnde alah ni..susah gileee...and dkat balakang tuh pulak korg bole nampak kan open cable yg aku ckap td...nampak mcm menarik je kan...



ini pulak toboggan. rasenye ramai yg taktau cmne rupe toboggan ni kan....even aku pon tatau gak..hehe...until that day..

OK, selain aktiviti2 yg aku buat kt sana, aku nak jugak masukkan bbrapa facts menarik pasal melbourne ni. 1stly, pasal public transport die. Main public transport die is trem and buses. Tp, apa yg specialnye, trem ni cume beroperasi kt Melbourne je, x kat cities yg lain...kalau kat Dublin kitorg panggil mnde ni LUAS...lebih kurg la..sebab trem ni bergerak disebelah kereta di atas jalanraya...



haa..ni lah Yarra trem..nampak kann..yg kaler putih hijau tuh..(aku slekeh tyme nih...)

Lagi satu pasal Melbourne ni yg aku nampak best is about the sushi!! yaa...disebabkan aku ni golongan yg agak mnggemari sushi, aku nak gak r masukkan pasal makann nih. Ape yg menarik ialah, saiz sushi die gedabak2 nye besar. memang puas makan satu roll tuh..fuh!!



hehe...besar kann...nyumm nyummm...(time ni aku order spicy tuna, california roll, smoked salmon and i forgot the other one..;p)

Hurmm..rasenye tuh je kot yg aku nak crita pasal Melbourne ni. Just to add another story, tyme aku tgh duk lepak2 tgk street performances dkat Flinders St, performer tuh dtg dr London, die just buat2 lawak la kacau2 org tgh lalu lalang and imitate ape yg org lalu lalang tuh buat...so kitorg yg tgh tgk ramai2 ni gelak2 je laa...Sekali tetibe die imitate gaya sorg yg lalu belakang die ni, org ni tgh jogging, so performer ni buat2 la nak kejar org yg jogging ni...sekali performer ni kena ludah & dimaki 'kaw-kaw' punya dengan org yg tgh jogging tuh..siap nak pukul2 lagik..huh...cuak gak tgk...aku pon tros blah dr tempat tuh. Yang aq plik, org yg tgk performance tuh ttbe bertambah dgn mndadak plak..haha nak buat performance la sangat..skali bpeluang plak tgk 'REAL performance'.




Inilah tempatnye dmana kitrog menyaksikan 'pertengkaran' ituu...;p

Kat sini aku nak ucpkan berbanyak2 terima kasih kpada kawan2ku yg tersayang kerana sudi bawak aku jalan2 round Melbourne, amikkan gamba, masakkan tuk aku, bagi aku tempat tdo and sebagainye lahh..hehe..mintak halal ye rakan2..budi korang hanya Allah je yg mmpu mmbalasnyee...thanx to AZNI, FADH,WANIE and seluruh warga rumah Parkville...TQ!!

4 comments:

redwine06 said...

best bleh tgk negara org.

Najlaa Raihana said...

thanx..nnt akan ditambah lagik info2 pasal negara len plak...hehe

redwine06 said...

dh makin cantik aeh blog ko.aku tgk smalam cam xattractive je.xpa2..dgn komen2 dan kritikan pedas aku, semoga ko lebih bersemangat untuk ber'blog'.

jgn aar cite negara org je..komen/kasi pendapat ttg isu semasa sama..experience ko dlm kehidupan seharian. ok itu saja dr aku. muahaha.

queenappa said...

tunjuk la plak pic time kat ireland...huhu