19 January 2011

Tak Perlu Over Sangat

OK. Esok holiday. Cuti Thaipusam. Dan sekarang aku dekat sebuah hotel di Taiping. Konon-konon nak fokus study sebab ade assessment lusa ni. Tapi tak boleh fokus sangat lah. Dan tiba-tiba aku rasa nak post sumthing dekat blog. Blog yang selama ni aku update secara nak tanak je. Tapi yang aku heran bin ajaib tu aku tengok setiap hari ada je orang masuk blog ni. Aku banyak merepek je. Tapi aku tau korang suka baca benda2 merepek yang aku tulis.

Aku tengah taip ni atas katil. Nak tau tak ape yang aku tengah fikir sekarang bila aku baring atas katil ni? Aku tengah fikirkan tentang sesuatu. Sesuatu yang...random. Tapi logik. Ye, random tapi logik. Tapi aku rasa macam tak boleh nak bagitau korang. Nanti korang terkejut. Wahh..best tak aku buat macam ni? Rase lebih curious tak sekarang? Bagus bagus. Sebab aku takkan bagitau pon.

Aku cuma nak nyatakan pendapat aku sekarang. Pendapat tentang mereka-mereka yang suka membuat kenyataan public tentang kehidupan mereka yang bagus. Kadang-kadang aku tak berapa nak faham dengan sikap mereka ni. Mereka sengaja nak kasi orang jeles kah? Mereka memang nak menunjuk kah? Bagi aku mereka ni tak faham life. Takkan diorg taktau bahawasanye tak semua orang bernasib baik macam mereka. Siket siket nk story tu tak kisahla. Orang boleh accept lagi. Tapi kalau dah hari hari duk gebang pasal love story kau, pasal kemewahan kau, pasal kebahagiaan kau, pasal kejayaan kau and bla bla yang lain, bersedialah untuk menerima kutukan. Bukan kau taktau, orang melayu ni tipikalnye takleh tengok orang senang atau lebih siket. Trase tak? Trase tak?

Cant you just be more considerate? Dulu masa kecik selalu je ada orang bagitau aku, kalau aku memang tanak share benda best yang aku ada dengan orang lain, jangan bagi orang lain nampak pon. Tak baik tau. Kalau orang lain dah ternampak, maksudnya secara otomatik kau kena kongsi sekali benda tu dengan diorang. Contoh ni aku bagi based on pengalaman membawa bekal di sekolah. Tengok! Hal makanan pon kena cover, inikan pulak hal2 besar yang lain. 

Meaning, kalau kau cerita pasal kereta baru kau, kau kena bagi orang lain naik sekali. Kalau kau cerita pasal duit, kau kena belanja orang lain. Kalau kau cerita pasal kejayaan, kau kena kongsi rahsia kejayaan dengan orang lain. Kalau kau cakap pasal kebahagiaan, kau kena berkongsi kebahagiaan dengan org lain. Kalau cakap pasal bf/gf kau yang best, kau kena kongsi bf/gf kau yang best tu dengan orang lain. Nak ke camtu?



Dapat tak apa yang aku cuba sampaikan kat sini? 



*silence*




Aku pon dah lost. 

Mungkin aku perlu sambung study.

6 comments:

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Kau cemburu?Betul tak?Ish kau dah berubah la...

Anonymous said...

yes najlaa, i think u've changed a lot too... u are more emotional now then before when i read ur previous posts... different people, different style, biarla derang nk wat ape pun as long as derang tak kacau hidup orang lain, i think it's fair kan?
ni hanyalah pendapat saya je..

Narina Joe "Najo" said...

razi - mesti la wei...dah lama kan ko perasan perubahan aku...thankx for noticing..


anon - true. coz people made me change.

Miss Ayda said...

oh yeah najlaa dah berubah. syabas beteh! hahahhaha

Narina Joe "Najo" said...

aida - haha knape macam ko sorg je yg suka perubahan aku ni??=p

talk2ha said...

dah lama tak jengok blog ko. aku suka tulisan ko ni! HAHA. ye.. aku lah manusia2 yg suka baca benda merepek.

sebab kalo nak series.. baik aku pegi keje! :D