19 November 2009

The Guitar History...

Terlebih dahulu, aku ingin mohon maaf kiranya ada pembaca-pembaca yang lebih mendahagakan (ceh mendahagakan tuu) sebarang bentuk tulisan dari aku disebabkan aku lately ni sentiasa je upload video aku layan gitar. Haha..


(tapi nak buat camne....aku malas nk fikir topik untuk menulis...)



Aku faham kekesalan anda. Terutama yang mempunyai kadar internet yang super lembap. Maaf, tapi aku boleh buat apa? Untuk entry kali ni, sekali lagi aku UP video. TEEHEHE. Tapi kali ni, aku nak cerita sket. 

Korang mesti tertanya-tanya bukan? Apa sebenarnya yang telah memberi inspirasi untuk aku start main gitar. Tetiba pulak tu, dari zero knowledge. Instrument lain pun aku tak pernah main sangat. Pernah main recorder je la. Tu pun balik-balik duk main lagu "Ba ba black sheep" dengan lagu ape entah lagi satu tu. Aku siap hafal kord lagi. Re Ti Re Ti La So La So La La Ti Do La Ti Ti Do Re, Ti Re, Ti, Re, Li bla bla...(Recorder pun panggil kord ek? Aku pun tak sure).

Actually, aku telah jatuh cinta "pandangan" & "dengaran" pertama setelah aku melihat dan mendengar satu video ni. Video inilah yang sebenarnya telah membuatkan aku rasa macam tak senang duduk. Mungkin boleh disamakan dengan perasaan mengidam seorang wanita mengandung? (walaupun aku tak punya pengalaman lagi=p) Rasa macam nak pergi beli gitar time tu jugak!! 

So, kebetulan masa cuti bulan 7 baru-baru ini, aku ada peluang untuk beli satu gitar. Aku tak kisah lah jenis apa. Yang penting boleh keluar bunyi. Then, masa cuti tu aku senyap-senyap je beli gitar sensorang. Aku angkat je la satu Kapok harga RM139 kot kalau tak silap. Tapi, gitar besar gabak macam tu kau nak sembunyi macam mana? Balik-balik rumah je, satu famili tau aku ade angkat satu gitar. 

Masalah utama ialah tuning. Kecewa betul aku. Macam mana aku nak main kalau tuning pon tak betul. Tak jadi lagu lah, kan? So beberapa hari selepas itu, aku nekad beli electronic tuner around RM70 and satu capo harga RM8 dari kedai muzik Rhapsody, Midvalley. Yeah, dari hari itu, pengembaraan aku menyelami aspek dan teknik gitar pun bermulaa... 

Inilah lagu yang telah memberi aku inspirasi untuk bermain...



Dan, di malam yang sunyi ini, sebelum aku tidur, aku try main lagu ni... SELAMAT MALAM SEMUA, MIMPI YANG INDAH-INDAH....~

video

13 comments:

Fariz Bakar said...

congratulations. kan lebih bagus kau belajar waktu form 4. form 5 kita dah boleh duet sama2 waktu dinner MA. hehe.

si Ana Free tu apsal meliar mata dia..x beremosi pun dia main gitar.

ako said...

Waa da lembut jari skrg eh naj..
ako dlu pn blaja men gitar bwah pokok durian amik fell...
Skrg da xda tgal kenangan...huuu

Hisham said...

makan gitar,tido gitar...pastu telan gitar...hehhe...kept practicing day n night k..

Fatt Chin Choy said...

memang ketagih berhabis dah ko ni
hehe

fndrocka said...

electronic tune tu cemana nak guna nye??

Najlaa Raihana said...

fariz - hehe. betul2. aku setuju! =p. ala....record utk radio station sebab org tak nampak muka, maybe sbb tu kot..


ako - lembut, x lembut sgt arr~=)


hisham - yer...itulah adat resam org baru belajao...


FCC - tu la psalll

Najlaa Raihana said...

fndrocka - tuner tu, letak kat guitar handle, then try main satu-satu tali E-A-D-G-B-E, nnt tuner tu macam ade indication sama ada kita dah dekat tune yg tepat, kalau kaler hijau means dah tepat, kalau undertune kaler oren n kalau overtune kaler MERAH!

kiniras said...

akak ni mcm akak shikinroza laaa. saya admire org yg macam akak and akak shikinroza ni.. berani!! fewwittt... sukeeeeee!! hihi

Najlaa Raihana said...

kiniras - kiniras la plak...hahaha..same ngan shikinroza?? ohhh tidak sama sekali!

hameymmadonna said...

shikinroza!!!!! wah!!!!! nie la kembar dia.hehe ;P

Najlaa Raihana said...

hameymmadonna - ooo psal shikinroza tros ko nk komen ekk...;p ish2 xde makne ok...~

fndrocka said...

thanks for ur info.rasa aku kena beli satu tuner tu.

hameymmadonna said...

wahhh apsal lak? ok ape sama dgn shikinroza? hehe...