23 November 2008

Anda Lebih Suka Yang 'HOT' ?



Assalamualaikum,

Yeay, this is my first posting since the blog renovation! What do you guys think about the new look? At first I decided to betray my boyfriend, Mr Blogger and follow Mr. Wordpress for being much SMARTER on look and features. But instead I made a choice to continue my loyalty with Mr.Blogger after a 48hours thinking and reflecting. I know that Mr Blogger will surely satisfy me with lotsa funky widgets and blog designs that I would DIE for . Hahaha...( ok, how exaggerating la pulak kann.. )

OK la, kita tinggalkan cerita blog. Kita bukak story baru yang pastinya lebih hangatt! Sebelum tu, aku nak kongsi sket cerita lama berdasarkan pengalaman aku sendiri.

Dulu masa aku belajar kat sekolah, aku ingat lagi kita disuruh untuk hafal sequence 7 warna pelangi dengan menghasilkan kekunci supaya lebih mudah diiingati. Aku yakin korang yang membaca pon turut mengalami pengalaman yang sama. Disebabkan aku ni kreatif, aku gunalah kekunci yang aku cipta sendiri. Walaupun sebenarnya tak make sense pon kekunci tuh. ( Merah, Jingga, Kuning, Hijau, Biru, Indigo, Ungu )

" Mak Jual Kuih, Hantu Balang Ikut..Uuuu" ( buat efek ngeri la kunun-kunun..). Lepas tuh aku dengar macam-macam versi dari kawan-kawan aku. Aku tau ade versi Michael Jackson jugak! ( pssst, eyh aku dengar M.J bebaru ni dah masuk Islam..? )

Selain warna pelangi, ada banyak lagi kekunci yang aku guna untuk hafal benda lain, even sekarang ni pon sangat banyak! Tapi aku nak kongsi lagi satu je, sebab yang ni ade kaitan dengan apa yang aku nak cerita nanti. Yang ni aku tak guna la masa sekolah dulu, tapi aku terjumpa setelah meng"gooogle". Kekunci ni digunakan untuk hafal deria rasa pada lidah, ikut urutan paling dekat dengan anak tekak ke hujung lidah. Ala-ala pantun la nih:



"Pahit ku rasa berhampiran tekak, masam pula berada di dua pinggirannya, asyik melihat kedua masin memekak, memanggil si manis di hujung sana." ( pahit -masam-masin-manis ) "

Tapi, lagi senang kalau guna yang ni kot, "Hit+am ma+nis" ( hit=pahit + am=masam + ma=masin + nis=manis )

Apepe je la kan. Sebenarnya aku nak cerita pasal makanan pedas ni. Aku selalu berfikir setiap kali aku makan spicy foods, di mana letaknya 'pedas' tu di atas lidah? Has 'spicy' ever considered as one of the 'scientificly recognized' tastes? Em, aku baru je lepas makan mi+kuah yang pedas yang telah dimasak oleh kawan aku ni. Pedas, tapi aku suka! Korang suka makanan pedas tak?

Tapi, biasalah.. kita ni orang Malaysia, dah biasa sangat kot dengan spicy foods. Lain la orang Irish ni. Bila makan foods diorang ni, seriously macam takde perasaan la. Kalau makan fries and fish fillet kat McD, layan tomato sauce je la. Some like it hot, some don't. Nak tau tak, sebenarnya tak rugi ape kalau kita suka makan spicy foods ni..

1) Nak badan slim? - Add some spicy menu in your daily meals. Makanan pedas ni boleh meningkatkan metabolisma badan. Bolehla kurangkan berat badan...=)

2) Baiki pengaliran darah dalam badan - Blood circulation sangat penting untuk memastikan jantung berfungsi dengan baik.

3) Meningkatkan sistem pencernaan - Spicy foods telah terbukti dalam menigkatkan kerja-kerja pencernaan makanan dalam perut kita..

4) Improve sleep pattern - sape-sape insomnia tuh bolela cuba makan makanan pedas..

5) Dalam kemurungan? - spicy foods boleh tingkatkan production of endorphine, iaitu hormon yang boleh membuatkan anda rasa bersemangat untuk hidup dan gumbiraa...!

6) Cancer prevention

Lepas ni bolehla cuba add more spicy foods dalam makanan. Tapi jangan sampai berlebihan pulak! Apa-apa je yang diambil secara berlebihan pun tak elok kan..

p/s Sape ade tips untuk hilangkan rasa pedas? kalau korang rasa pedas, korang buat apa?? aku selalu minum susu je...it works though! =)

p/s/s The weather here now is freaking cold, and what I do is, I indulge myself in spicy foods because it'll give me the sense of 'hotness'!! =p

51 comments:

Azah said...

sy fisrt ke???hew...Sy suka pedas...kalo makan budu, sy akan taruk at least 10 bijik cili n sume 10 tuh akan hilang tatkala suapan nasik yg terakhir...haha...

care nak ilangkan pedas...jgn minum air sejuk...lg lame pedas tuh bertahan,...cuba makan chocolates...jadik gak..."kemam" chocolates tuh for a minute or 2..insya Allah jadik...xtau r org lain try jd ke x...haha....

Najlaa Raihana said...

yeyyy anda first azah... tahniah!! wehehee...

a'a selalu gakk buat cmtuh, amik coklat takpon mnde2 manis...berkesan..berkesann...=)

lochoe said...

bagus najla teruskan setia dengan mr blogger, lochoe adalah seorang pengguna blogger yang menentang keras wp.. :-)

bila baca2 posting ni teringat, saya pun suka pendek pendekkan dan tindan2 kan untuk hafal semua ni... nampaknya kita sama.. apa yang najlaa suka diatas, semua saya suka ..my god!! :-)

saya nak bagi contoh saya buat dulu.. najlaa ingat metana etana propana butana pentana heksana heptana oktana nonana dekana...

itu adalah rantai-an rantaian karbon (form 4)..

so saya tweak2.. jadi

meteprobuthenksheptoktnondek.. hehhe..

bunyi macam siam sikit..hhee.. ini antara blogspot yang paling kreatif saya masuk.. cayalah :-) jom jadi kawan or jika nalaa nak lebih.. saya smmgnya single..

Azah said...

wah3x...ade org ngorat najlaa terang-terangan...jelesnyew...
haahaha....

Azah said...

wah3x...ade org ngorat najlaa terang-terangan...jelesnyew...
haahaha....

atok said...

tp kalo makn mcd byk2 ley ta?
hekhek ;D

Fariz Bakar said...

haha. aku pun sama cam ko. dulu igt nk buat wordpress. last2 aku ttp setia dgn blogger.

layout ko agak cantik tp xcantik sgt, pastu compare ngan previous theme, nk load theme ko yg baru ni mmg lambat.blog org len amik masa bawah 10 saat,blog ko lebih.

Najlaa Raihana said...

Lochoe
uhuhu..welkam encik lochoe! terima kasih berkongsi stories jugak =) hehe.. blogger die hard fan ar nih ek? mari2 sokong blogger reramai! haha wordpress users sure bengang nih..=p Mau kawan? jom jom. saya ok je..tp yg part lebih2 tuh...aaa....(to be continued)


Azah
eyh, jeles mndenye..takde makna k...=p


Fariz
Haha seriusly ko tanak tukar? selalu male bloggers ni aku tgk kalau takde domain sdnri, mostly gune wordpress. Tak cantik sgt? xpe la...ade readers yg like it simple...aku pon suka simple2 je...tanak serabut2..

ARC said...

warna pelangi
Mereka Jumpa Katak Hijau Bawah Itu Ular hahha the word arrangement sounds funny and a little bit incoherent but it helped me when I want to use it. (until now)\

Mikael Jackson- Hmm..since it is on the news already, so I will take that as a fact and hopefully, he will become a better man.

Tongue senses- About which part is which, just put 1 of your fingers on any of the spots and the receptors will produce an impulse to your brain laa..haha
Hence I believe that our fingers have all the tastes available in this world (^^)

Chilli - It can be dangerous if consumed excessively. Instead of cancer prevention, it can also lead to stomach ulcer and gastric.

Layout- nice 1. it was actually made for wordpress but some of the themes are now even available on blogger. Just need a little skill to find.

arc

callister said...

yeah!!dah tukar theme..
sweet theme ni..

sy suka mkn pedas tapi nape mcm susah gak untuk tdo..
tapi betul ke org ckp mkn pedas leh sbbkn buasir??

Azah said...

jawab doctor...heee

jalak lenteng said...

dulu time ingt warna pelangi:

MAT JENIN KENE HANTUK BATU IA UZUR

aku punye la carik isi sebenar cerita nih..rupe2 nyer 5 perenggan awat tuh metafora jek..

Chika Chika said...

chika mana boleh makan pedas! KAH KAH KAH

Dieyla said...

so nice la ini theme.

=P

owh bagus rupenye makan pedas ni ek.

tapi kan saye tak tahan pedas!!

sikit2 ok lagi.

heh~

menteil said...

wah... pembaharuan yang sangat menarik...
baru la hot..

walaupun aku jawa, aku tak berapa suka makanan pedas..

Monkey D Luffy said...

salam Najlaa,

Kapten suka makan pedas yang tak terlampau. Sikit pedas pun kepala kapten akan berpeluh2. Macam mandi hujan jer. Sebelum memakan pedas kapten akan sediakan banyak tisu untuk mengelap peluh. Macam pekerja kontrak binaan jer.

Kapten pernah nampak rancangan yang dibawa dari negara cina. Tips untuk menghilangkan pedas ialah dengan meminum kacang soya.

Di akhiri dengan, PAGE KAPTEN LAGI LAWA TAW!

lochoe said...

saya faham cik najlaa, part lebih tuh, saya tahu cik najlaa akan sudi suatu hari nanti, lochoe akan terus menunggu dan menunggu.. kerana tanpa gadis seperti najlaa hidup lochoe tiada maknanya :-)

Najlaa Raihana said...

arc
Yupp true spicy foods can cause gastric ulcers and heartburn..eating them excessively will of course do u harm...so eat wisely!=)

callister
Buasir ek. Selalu dengar mkn pedas boleh sebabkan sembelit. Tapi sebnarnya sembelit tu akan lead to buasir. maybe la. heh. sebab tu kena bersederhana dalam memakan yg pedas. I think it's better to avoid eating the biji cili yg kaler putih-putih tu sebab mnde tuh takleh digest. this is just based on experience la...takde kajian santifik pulak..hehe

luffy
oh tidakkk, i still think my layout looks much better than yours la..haha=p

lochoe
anda ni peliklaa...=p

Anonymous said...

tah lochoe...anda ni pelikla...iskk..

Sweet Thinker said...

nak artikel pedas terbakar satu oke. boleh?

Najlaa Raihana said...

anonymous
my instinct tells me tht i know you...

ST
eyh, ni x ckup hangat ke? ape sebnrnya definisi pedas terbakar bg anda? hurmm..

lochoe said...

lochoe pelik? well, first time saya dengar org kata saya pelik.. rasanya tidak pelik.. cuba u check betul profile saya, saya seorang manusia biasa yang hidup didalam keluarga yang biasa.. lansung tidak pelik.. saya bernafas seperti anda bernafas, saya bercinta sama seperti anda bercinta dan saya makan sama seperti anda makan..

dimana peliknya saya, jelaskan.. dan ia sangat tidak rasional komen menggunakan nama "anonymous", siapakah anda.. saya tertanya2 seperti orang biasa.. sama seperti orang biasa tertanya-tanyajika ada makhluk aneh bertanya..

erm.. anyway, tak salah kalau jadi pelik.. huhu..

yOnnA said...

saya sgt suka gila makan pedas! hhahaha
kalau pedas minum air ais.
no chice..
kalau minum susu mcm awk,
kompom sy muntah.
sy x minum susu :D
ngeee

tp tak elok mkn byk sgt kan.
nnt buasir ;D

Monkey D Luffy said...

eh eh... lanun sorang ni pandai lawan cakap kapten yer.

kena baca law lanun nombor satu ni:

1. kena puja puji kapten setiap masa tanpa mengira apa jua keadaan

Anonymous said...

hehe...really??then just trust ur instinct... (",)

to LOCHOE
maapkan sy ye...cukupla stakat cik najlaa ni yg kenal sape sy ni(tak ye ke tak tuh)..haha..sje je nk menyokong comment yg empunya blog nih...see u around!

lochoe said...

jika anda gadis anonymous, mmg saya nak jumpa u around..he he

aku said...

nkhilangpedas..? mkn daunpudina.tips dari bangkokdangerous..tapikalau mknpedas byksgt, kaki boleh jd berbau kurang enak..apekaitannye?

Tie said...

Salam najlaa,
Wah! Rupa2nya najlaa inilah yang lochoe selalu sebut2 tu..hi hi..sabor je laa...Toksah dok layan budak angau tu... selalu suka sangat kacau aweks2 innocent termasuk makcik nih!!

Pasal rainbow tu, teringat gak, cikgu kat sekolah ajar, Richard Of York Gains Battle In Vain.... makcik ni sekolah convent Jb, so, cikgu2 biasa cakap omputeh..cuma makcik ni je yang kurang mahir tapi faham tu faham gak! hi hi..

P/s: Comel blog ni..natural gitu. Blog kak tie dikutuk oleh budak romeo tu..dia kata kuning tak friendly laa...hu hu...(nak ngadu nih!)

Faiz said...

makan pedas jadik cirit birit nnt..huhu...xsuka !!

Anonymous said...

hello friends, your blog very beautiful www.sextra-dtc.com

lochoe said...

erm.. kak tie ini najlaa yang saya sebut2kan, untuk jadi madu kak tie.. eh silap untuk jadi penyeri hidup saya.. hua hua.. kak tie datang dengan membawa berita tidak indah.. lochoe bukan begitu.. lochoe seorang yang biasa, cuma tingkah laku nya agak obvious.. lebih2 lagi bila melihat gadis special seperti najlaa.. alangkah bertuahnya hidup ini..

Najlaa Raihana said...

lochoe
Pelik jugak..pelik jugak...tak kiree...
oh, tak perlulah bermain kata2 romantis lagi puitis kat sini encik lochoe, i wont fall for that.=p bukan apa, jejaka2 yg suka tulis/cakap manis ni bahaya sket...=p and fyi, anonymous tuh LELAKI jugak, tak gitu anonymous?? ( i still trust my instinct on this..)=)

aku
hah? kaki berbau? betul ke? sape cakap? ntohler...

Kak Tie
Eyh, disebut-sebut? uihh..kak tie..lochoe tu memang romeo...dia baru masuk sini tp dah buat macam kitorg ni kenal lama jek..haha...aiseh boleh lak dia kutuk2 blog orang..isk2...tidak berperikemanusiaan...

kak tie kalau ade masalah ngan lochoe ngadu je ngan saya, saya sudi mndengar..sy tau kak tie mesti ade banyak mnde tak puas hati nak citer ngn saya kan?? lol =)

Anonymous said...

haha...see..that's why ak sokong ko cik najlaa...(",) lochoe have some kind of obsession for girls i think...hehe..tahniah najlaa,anda sgt btol..jgn bgtau sesape...rahsia nih...haha

to LOCHOE
sori bro..u should've trust me on this..najlaa won't fall for that..ahahaha..jgn mara haa..

-ak skdr pengembara blog-

jalak lenteng said...

err pengembara blog?..aku rase anynoumous tuh hmmm..see u around..!!

to lochee..

ayat2 romantis ko sungguh indah..ajar kan aku..aku nak ngorat jiran sebelah..

Tie said...

Ho ho...budak romeo tu datang lagi..dah agak dah...suka sangat kacau orang..hi hi..
Tapi, najla..dialah antara penyeri blog2 kita ni, tak ada dia, rasa suram lak..tak boleh nak kutuk mengutuk!! Kah! Kah!..Lochoe!! Jangan dok perasan lak!!

ako said...

waaa lebih panas dari biasa...ako x tahan mkan pedas2 ne...
mau pitam d buatnya...
begitu puitis ayat jejaka tersebut...
ako ttp ako...heee
naj chayok2...

Azah said...

to LOCHOE:

hapal surah Ar-Rahman sampai abis, baca dengan bacaan dan makhrajnya betul2... dengan penuh ketartilannye..tambah ngan tarannum nye..baru blh tawan hati si Najlaa ni...

cik Najlaa kite nih terror tarannum tau...

kalo pompuan lebih dari yg laki...x de maknanye..

haha...

jalak lenteng said...

nanti die betul2 hapal kang..haaaa..baek amek jer oang yang dah hapal surah Ar-Rahman tuh..kan lagi bagus..

wah..ni dah dikire hot dari yang biasa..topik dah lari jauh..

ko kate muke aku cam penyangak najlaa..huhuhu..keji sungguh..

EP_JB said...

cool blog....MJ masuk islam....dlu mike tyson..bagus2

Najlaa Raihana said...

Jalak@ emir faiz =p
eyh, ko pon kenal anonymous? eh mestila kann..bukan korg satu u ker? hehe...aku rase2laa...ooo ade hati nak ngorat jiran sebelah..good luck ah, pasni suh paksu ko tuka plan lain lak. hahaha..

emm takla, aku tak maksudkan ko camtuh, aku tau muka ko kan iras2 jehan miskin..wiwwitt..! =p

Kak Tie
kak tie, malangnya saya terpaksa bersetuju dengan statement kak tie yg ni. Betul, saya pon mngaku and siap puji dia direct lagi " tanpa lochoe, tak meriah blog saya ni" hahaha..=p

Azah
Alhamdulillahhh kalau bakal suami ku nanti begitu..hehe=)

Anonymous said...

isk...sape mamat name jalak nih...kabut semacam r...huhu..btol ke muke die cam jehan miskin?gilos.. (",)

mmm..mmg topik nih hangat kn?anyway...mak ak ajar..kalo da mkn mknan yg pedas2,jgn lyn ngn air ber"ais"...kalo bley air yg suam2 panasnye...


-ak mmg pengembara blog- lalala~~~

jalak lenteng said...

aku x sama U ngn anynomous tuh..sape nak satu U ngn die..

err..sebenarnyer najlaaa..muke jehan tu yang mcm aku..x sangka aku..

nway..terus menghangatkan blog ini k..support orang PERLIS...bila balek Msia..?raye haji nak dekat nih..kat sana ade Korban ker?

to anynomous..
ko jangan sampai aku libas tulang belakang ko ..jangan sampai...haaaa..

wawad adzmi said...

spicy food juga boleh merembeskan peluh anda lalu membantu proses perkumuhan..apa2 pun aku aga tertipu dgn tajuk entri ni.."HOT"???huh!!otak aku harap yang lain...hehe..aaa..lagi satu..kalau pedas letak gula atas lidah..terbaek!!

jalak lenteng said...

aku kalu pedas..jelir kan lidah sampai air liur kuar melimpah2...terbaek!!

myadlan said...

kami tak hot, kami cool..
eh. itu macam radio xfresh plak..

kalo pedas.. minum air suam.. hehe

Al-Khalifah said...

Yes,cili padi dan sewaktu denganya memang kow!Your Mr Blogger is really cool...nice design and cozy!

ako said...

semakin panas...

Ibnusinaputra said...

salam ziarah dan jenguk2 blog nieee.. jeng jeng jeng..

ermm ana suka juga makan pedas,lagi pedas lg best hehehe..tapi kalo dah pedas xleh mnum air sejuk xhilng..salu amalkn mnum air suam xpun air cholate pun ok nk nutral kn kmbali tekak yg dah hot 2 hik hihk..

truskan thabat dlm penulisan saudari

callister said...

thx u for the explanantion najlaa..
will avoid eating the biji2 cili..

lijo said...

hot2...
entries nih terlalu hot sampai dah jdik medan 'gusti' antra commenters..haha

very nice blog..;)

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik