12 October 2008

WHY wHY PiliH MeDiC..??

-We Are the FUTURE DOCTORS; Start putting your trusts on us. You might need us one day..!!=p-


Assalamualaikum,
"Dah tau Medic tuh susah, sape suruh pegi amik gak.." Mungkin ada antara kita yang pernah mendengar kata-kata nista semacam ini. Oleh itu, aku berminat la nak kongsi sket kenapa ada antara kita yang masih berminat nak amik medic nih. Antara sebab-sebab kenapa aku, kau, sesape je la pilih Medic..(sesape rase ade kaitan tuh silela baca) 

1. Tak tau nak jadi apa

Ni sebab yang paling simple..dah tak tau nak jadi apa.
Ingat tak borang yang kita kena isi masa darjah satu (tak silap warna merah) kita di beri pilihan untuk menyatakan 3 kerjaya pilihan.. jadi apa lagi..pilih je la mana yang tau.. ..(pilihan dan pengetahuan mengenai kerjaya yang ada tak banyak) selain doctor, kerjaya lain yang di ketahui adalah jurutera, lawyer, architect selain bomba, polis dan askar.


2. terr-Pandai..(x sengaja jadik pandai)

Ntah tak tau macamana bley jadi pandai..dapat score A berderet deret SPM… so takan nak mintak politeknik or performing art..terlebih qualified pulak…so go for Medic yeah !

3. Parent’s Factor

Mak bapak mana dalam dunia nie tak nak anak jadi doctor ? sejak dalam kendungan lagik mak dah berangan nak anak jadi doctor..dah besar sikit, mak memberi galakan dengan belikan mainan ‘doktor doktor’..bak kata pepatah melentur buluh biar dari rebungnya ! dengan harapan bila dah tua nanti adalah orang yang boleh jaga kesihatan diaorang..bila isi borang UPU mak bapak yang beria ria iskan borang.. siap contact kabel a.k.a orang dalam untuk dapatkan sokongan,kalo takde kabel, cop ketua kampung pun jadi laa…..

4. Pengaruh rakan sebaya

Haa..faktor ni selalu la di jadikan isi isi penting masa buat karangan ‘ punca masalah sosial dikalangan remaja’.. jangan ingat pengaruh rakan sebaya nie..membawa keburukan semata mata..ada jugak rakan rakan yang membawa ke jalan kebenaran..huhu..
Contohnya masa sekolah dulu geng geng or member member lain pakat ramai rmai pilih medic..so terpengaruh la sedikit sebanyak..

5. Love

Ada beberapa perkara yang boleh dikaitkan…tentang LOVE nie.. antaranya. Ada ynag pilih medic sebeb ikut awek/ balak punya pasal.. ada pulak sebab frust menonggeng, so nak buktikan diri ni strong and boley survive, pilih medic…ermm… ada ke orang yang masuk Medic sebab nak cari cinta ??? mungkin la dengan memilih jurusan ini akan membuka mata orang orang kampung, lalu mereka akan mula memperkenalkan anak dara masing masing kepada anda..huhu

6. Impian dan cita cita

Selain faktor faktor luaran yang disenaraikan di atas, tak di nafikan kebanyakan memilih Medic sebagai keinginan diri sendiri..Ia merupak cita cita masing masing

7. Benci Matematik

Salah satu bidang yang boleh membuatkan anda bebas dari angka angka, hukum teorem phtagores, prinsip achimedes dan algebra….Medic

8. Glamour

Jangan ingat masuk akedemi fantasia jer boleh jadi glamour ! amik medic pon boley menjadikan anda glamour sekelip mata !

9. Pengaruh dengan Media Massa ( movie, series)

Sekarang ni banyak series TV yang memaparkan kehebatan, lifestyle,percintaan doctor, sudah tentu apa yang di lihat di kaca TV indah indah belaka! Sedikit sebanyak akan memberi motivasi untuk memilih Medic sebagai kerjaya. Sah-sah la korang sumer penah tengok House MD, Grey's Anatomy, E.R, Scrubs etc

10. Nak kaya

Salah satu kerjaya yang menjanjikan pendapatan yang lumayan dan stabil adalah bidang perubatan.. betul ke kaya??

11. Terjamin masa depan..

Dalam ekonomi negara yang tidak menentu ini..bukan mudah untuk mendapat peluang pekerjaan.. di luar sana berlambak lambak “penanam anggur yang masih tercari cari rentak untuk memulakan kerjaya.. tetapi Medic adalah satu satunye bidang yang masih lagi mampu menjanjikan peluang pekerjaan 100%..tak perlu mencari..kita akan di cari..

Ade sesapa terase tak..?? sekadar berkongsi perasaan...LOL..=p

p/s Credit jugak la to blog ManiaMedic..huhu


---------------------------------------------------------------------------
Please click on the banner below, banyak-banyak kali pon xper...if u love this blog, then vote for me keyh..=) Thanx!




31 comments:

Belfast said...

Bile dah masuk third year ni mmg tak nyesal amik medic. Sebab masa ni dah bole pakai gelaran "student doctor" atau "trainee doctor".

belfast said...

ape punye komen aku bagi ni.....

farah aminuddin said...

hahaha...betul2...
dulu pun frh trmsuk dlm kategori nk jd doktor.. haha.. then leh je sambung amik medic, tp pk2 balik im not meant to be a doctor.. takut darah.. hahaha

fackaladingdong said...

i think its true bout parent's factor...ank2 akn terpengaruh dgn parent mereka..mcm sy memilih engineering krn bangga melihat my ayah bekerja dlm engineering...

hmm psal point no.5-love...
ada jugak org mcm ni ek...haish...

sekian...

Tirana said...

Jadi doktor boleh jadi kaya??? Tak juga dik.. Hubby kak tirana cardio thoracic surgeon tapi tak kaya jugak..hehehe..Tapi kalau bukak klinik sendiri, boleh la kot jadi kaya..atau kerja dengan private hospital..Kalau setakat kerja dengan kerajaan, gaji ngam, ngam aje..cukup2 makan..

Monkey D Luffy said...

citer pasal sebab2 pilih medic... camana plak dengan najlaa?

saya termasuk dalam tak tau nak pilih apa sebab tu masuk bidang sekarang. last2 sedar saya lebih meminati cikgu. 3 kali mencuba dan baru kali ni sampai tahap interview. bulan 12 ni result dier.

kalau dpt maybe belajar setahun kat N9 then confirm akan dihantar semula ke sabah.

So, apa2 yg berada di KL terpaksa ku tinggalkan :( ... susah nak ramal apa yg berlaku masa hadapan kan?

p/s: najlaa pun cute sama

fackaladingdong said...

hmm... you r awarded by me...
view my post..

hari5ahaja said...

sape kate performing art xhebat?aku pernah pergi satu art exhibition and the artist gained rm800,000 in a single night.doctor can?

Fatehah said...

hurm..
org yg first tu kot..
x tw nk jd pe..
pehtu ter--pandai tu cm ade effect skit..tp rse cm tak pandai pon..
ntah r..dah blaja medik pon xde perasaan je..xdela minat pon..
biasiswa punyer psl sapu jelah..

tp rsenyer minat bende yg seni2 kot..hak3..
giler, no turning back..

Fariz Bakar said...

point no 2 aku kurang gemar sket.

Najlaa Raihana said...

Naj to Sis Tirana - saya pon x rase doktor boleh jadi kaya, klu nak compare banyak lagi profession yg boleh bagi duit banyak, tp profesion doktor nih menjanjikan kestabilan...tuh pon mcam dh ckup kot..hurmm...


Naj to Luffy- honestly talking, saya pilih untuk start amik medic dulu atas pengaruh parents + job guarantee + gender(dulu nk jd arkitek/engineer tp dengar banyak citer, wanita2 engineer tuka profesion)) + tatau nk pilih ape lgi


Naj to hari5sahaja - saya tak ckap pon performing arts tuh x bagus, cuma ckp pasal qualification je...kena jugak jd realisitik sebab bidang arts is not that crucial sebab mnde2 camtuh jarang sangat boleh diaplikasikan dalam masyarakat kita. Lain la kalau kita ada dekat France tu yg sangat2 appreciate arts!

Najlaa Raihana said...

Naj to Fatehah - saya pon minat bnda2 seni gak..=)


Naj to Fariz - memang x sume pon betul Fariz...

TUN said...

kaya2..
haha..
anda terbaik sebenarnya..
actually anda akan menambah blgn dktor di mlysia..

(jgn lupa bkak klinik.hehe)

Unie_ChiCaNoz said...

trgin gak jdik doktor..
tp tula..
doktor nih da ramai sgt..cian lak org2 yg skit..
wakakaka..law org skit ckit camne doktor nk cri mkn..
btw i like doktor..=P
not i like mtrmpit okey..
camne ryer najlaa?cam hapenin je????
nnti duit ryer bank in tau?=D

aeropama dot com said...

saya pula... punya keputusan yg layak nak mohon amik jurusan kedoktoran. tp entahlah... sbb masa lepas SPM tak pikir pn nak masuk u.

skg ni... aiyaa! rasa menyesal lor. nape la xamik medic dulu. pegi amik engineering wat ape. waaaa...

Rashid said...

Tahniah kerana memilih bidang kedoktoran.. menambahramaikan lagi bilangan bumiputera dalam bidang kritikal ni...

Jangan lupa berbakti kepada rakyat Malaysia nanti ya...& jadikan kerjaya itu sebagai satu tugas yang dapat berikan kepuasan pada diri sendiri. Puas bila dapat berbakti.

Mr Am said...

Satu family aku dah doktor, parent aku.. Abg aku, akak aku.. dah jugak adik aku yang bakal doktor.. Harus aku jugak perlu jadi doktor? Terus, engineering menjadi jalan ku.

Ok, tapi aku mau seorang doktor di teratakku nanti.. Ye, aku mahu kahwini seorang doktor...

menteil said...

cita2 paling pemes masa kecik; doktor, bomba, polis... aku pun turut serta... hee..

aku minat math weh..

aku berminat pada grafik, tapi ntah camner tersesat ke engineering...

Azah said...

terasa la plak..tapi, math minat sgt2 nih..terbalik plak...sediyh tiap2 hr duk tatap calculator yg x bersentuh itu..

krisis identiti da abis...krisis blog kena block plak menimpa...

~ http://www.azahcmamin.blogspot.com/

ako said...

my first cita2 lawyer laa...last2 jdik lawyer buruk jea...huhuhu...tpi ape pn kerja yg kta buat ada hubung kaitnye...pertanian adalah perniagaan...aku plih tok jdik penanam anggur a.k.a petani,penternak dan nelayan...
peace...

adaliciOus said...

penah gk teringin gile nk jd doc.
tp sbnarnya x mmpu tgk luka2 ngn darah.
so, puas hati je dgn pilihan lain skrg~ :)

MiSZuE said...

saya lak minat jadik fesyen designer..tidak pada dokter ..tpi time cikgu tanye dh besar nk jadik ape..so cakap dr hehe..

tahniah najla..nnti jadik dr hiks

alone said...

hehe.. saya bersetuju dengan fakta2 di atas :D

Najlaa Raihana said...

hehe..doakan kita same2 bole dapat ape yg kita nak ek...=)

lutfi said...

might need u one day~ :)

Adry said...

Doktor adalah antara kerja yang mulia... seperti cikgu... duit dapat.. pahala pun banyak... hehehe...

Dulu pernah teringin nak jadi doktor... tapi saya ni takleh tengok darah banyak sangat.. huhu... memang tak sesuai la ... hehehe

Good luck with your study Najlaa..

Adry @ http://www.adrysabry.com

Najlaa Raihana said...

Naj to Lutfi - if u need me one day, i'll try and help u that day...ehe..


Naj to Adry - oo takut darahh...sape2 pon takut darah sebenarnye it's either u face it or u lose it..=)

ubey said...

ahaks. terase bdk2 engineering. mcm ddk blkg medic je

sam said...

Awak, tak baik pandang rendah pada budak Politeknik or Performing Art tau... Zaman sekarang ni bukan macam dulu, mak bapak sme nak anak jadi dokter, majisret bagai! Alih-alih yang kaya raya rezeki melimpah ruah skang ni budak yg involve dalam art!

Ada aje budak medic yang tersungkur.. kita tak bleh predict nasib kita in future. Sume kursus sama sahaja ikut minat masing-masing. Itu yang menjamin kejayaan kita....

Anonymous said...

...please where can I buy a unicorn?

Anonymous said...

It is interesting. You will not prompt to me, where I can find more information on this question?