15 October 2008

Respon Anda Pada Pujian...?



Assalamualaikum,

I've always find it difficult dealing with praises, compliments and admirations. Selalu rasa macam.. tatau nak respon apa tuh. Sebab tu aku nak tulis something pasal respon diri bila kena puji ni.

Pernahkah anda dipuji? Tentulah kan. Namun, apa respon yang anda beri terhadap sesuatu pujian tersebut? Mari aku beri satu situasi:

"Tahniah laa sebab ko dapat highest mark untuk paper project tuh. Ko memang hebat laa..."

Respon A :" Alaa..takdela hebat mane pon..nasib aku je tu kott..hehe.."

Respon B :" Thanks! Aku memang usaha sangat-sangat nak dapat markah tinggi tuk project tu..=)"

Yang mana satu respon anda?

Menurut penilaian aku, respon A lebih bersikap malu-malu,rendah diri tapi, at the same time seolah-olah tak mengiktiraf usaha sendiri terhadap kejayaan. Rasa-rasanye, ni respon tipikal org melayu kot. Sememangnya perasaan rendah diri ni tak boleh lari dari naluri setiap orang melayu. Orang melayu ni aku kira lebih meletakkan ayat-ayat pujian tu hanya sebagai ayat berbasi-basa, bukan untuk dinilai dan diterima secara serius.

Sebaliknya respon B lebih bersifat jujur,menghargai pujian & at the same time mengiktiraf usaha dan pencapaian diri. Mungkin ada sesetengah dari kita merasakan tak patut untuk memberi respon yang seolah-olah mengangkat diri sendiri. Inilah yang aku cuba ubah pada minda aku sendiri, dan minda anda-anda semua. Terimalah pujian secara proportional! Dengan kata lainnya, responlah pujian tu secara adil. Adil untuk diri anda, dan adil juga untuk orang lain.

Apa kebaikannya kalau kita respon secara adil ni? Kebaikannya, tentulah pada diri kita sendiri, iaitu kita appreciate usaha yg kita buat & sekaligus memotivasikan diri untuk tambah semangat memperbaiki diri. Secondly, kita appreciate pujian orang tu kerana secara tak langsung kita letakkan kepercayaan atas kata-kata pujian tuh sebagai pujian dari hati yg tulus ikhlas...ewahh! =p Thirdly, kita tetap kekalkan elemen rendah diri tapi tidak sampai ke tahap sehingga menafikan usaha sendiri seperti contoh A di atas. So, we will get the best of both worlds! Isn't that great?!!

Tapi walau camne pon, nasihat aku, jangan kerana pujian kita jadi takbur & riak. Sungguh tak baik. Ish ish...Kalau orng puji, pastu tetiba nak masuk bakul angkat sendiri tuh, aku konfem anda takkan dipuji lagi lepas tu. Terima pujian berpada-pada (PLUS!) jangan lupa bersyukur pada-Nya juga...=)

Oleh itu, marilah kita sama-sama berusaha untuk bagi respon yg bersifat positif & adil terhadap sesuatu pujian...Selamat Mencuba!! =p

p/s: Mostly taknak mengaku suka kena puji, tapi dlm hati sebenarnye sukee kann...hehee =p

---------------------------------------------------------------------------
Please click on the banner below, banyak-banyak kali pon xper...if u love this blog, then vote for me keyh..=) Thanx!




24 comments:

belfast said...

Aku heran laa camne ko dpt idea nk isi blog

Najlaa Raihana said...

1) pengalaman sendiri

2) observation

3) pembacaan

4) random ideas suddenly just popped in my head!

menteil said...

haha...
idea nak wat entry cam nie ada dalam simpanan aku..
tapi ko dah wat dulu.. hehe.. baguslah.. xyah aku nak pikir lagi...

balik pada topik,
memang kebanyakan orang melayu lebih suka merendah diri.. mungkin dah di ajar dari kecik..
tapi berterima kasih atas pujian itu juga perlu...

Monkey D Luffy said...

My real life said "Thank You". Just thank you. It's general and not shown our feeling if we arrogant or too merendah diri.

My other side (Luffy) Said "You Know me... i'm the best"... because Luffy is a pirate

ngeh ngeh ngeh

fackaladingdong said...

btul sekali!!!

nur nabil said...

hi najla
yups..agree with menteil
ucapan terima kasih itu perlu
hehe
btw, good post !!

ako said...

aku bile d puji senyum2 malu kucing jek...sape yg x nak dpuji...2 tanda penghargaan pda kita...igt smpi2 bila2...

ape pn banner naj pewwiittt...(berseni jgk eh)
hehehe...

adaliciOus said...

mmg btol pn. konon2 malu2 kucin tp dlm ati SYOKnya tuhan sj yg tahu..wahaha

Rashid said...

Saya simple je. Bila kena puji je, saya balasnya dengan ucapan, "terima kasih" & senyum (tapi takle senyum manjang jer).

Saya setuju dengan najlaa raihana. Sebenarnya bila kita dipuji diri akan semakin bermotivasi. Langkah akan semakin gagah. kerana apabila dapat pujian kita perlu kekalkan dan tingkatkan lagi kualiti prestasi apa yang telah kita lakukan itu...

Honey Bee said...

Thank you is the best answer...the others answer will blame by others..when we we choose b..people will say this person just want to show off..is it..that is a typical humanbeing..

SlumbeRaja said...

salam najlaa.. thanks singgah blog saya... blog nie pun menarik juga ^^

Azah said...

100% sokong...~ pengalaman lebiyh kurang sama...

bila org tnya, amek ape skang...- i just shout out loud.. "amek biasa2 je...cam org2 rmai..."

bila org tau amek medic..."wah~gile hebat..."...

of course la my respond yg A pnya tuh..."ala...rezeki Allah..x sangka pon dapat medic ni..."...

respon B tu plak bergegar2 dalam hati ni...x usaha, mana la nk dapat kan??....

tapi kalo kite sume duk pakat bg respond B, bagus jgak. cthnya dlm situasi, bila bdak2 skolah yg tanya.
spatutnya respon B la yg kita kena bg...baru la dapat bantu membakar semangat dorang...

haha... ~pandangan je...

EP_JB said...

aku rasse aku dlm kategori a...haha..malu2 tp dlm hati gembira yg amat sgt

farah aminuddin said...

haa...

last week mase pegi lecture assessment and evaluation pun ade discuss psl ni..

ramai org mcm evaluate diri sendiri moderately.. mcm najlaa ckp, maybe culture kita kot. org puteh rasanya bangga kalau diberi compliment =p

bkn ape, kalau typical org melayu, akan rase bimbang kalau ter'over' respond pada pujian tu. nnt dicop berlagak or riak pulak

Unrestmind said...

hye..salam...syukur la klu slalu kna puji..tp beringat la bila kna puji..
seperkara lg..jgn mghina brg yg kecil
krn jarum yg kecil itu kdg2 leh mnumpahkn darah..k la,slmt ari rya..klu rajin add la blog i kt blog list u k..tk cre

~ mizzAmy ~ said...

~ if me, i would say that yg tuh just my luck jer. i bukannya org terror pun. huhuhuhu.. merendah diri la kononnya. ~

Mohd Kamal said...

lepas ni nk ikut yg B.
nk kuar dri kepompong 'malu' utk mengiyakan sesuatu yg baik dr kita

Najlaa Raihana said...

Naj to Menteil - hehe...dah terlambatt ar..setuju ucapan terima kasih itu wajib! hee..


Naj to Luffy - Luffy memang...hipokrit! haha =p


Naj to Nur Nabil - hehe...betul2...thanx!


Naj to Ako - senyum je ke? ckap la thnx jugak hehe...penat2 org tuh keluar air liur puji2 kita...haha


Naj to Adalicious - selalunye memang camtuh kan? haha =p


Naj to Rashid - hehe..kalau senyum memanjang tuh dh masuk kes lain tuh..perasan sndrik! huhu =p

Najlaa Raihana said...

Naj to Honey bee - hehe..tp xde salahnye kita iktiraf usaha kita sendiri...but still u have to remain curteous and not being arrogant...thanx singgah..


Naj to Slumberaja - thanx jugak...=)


Naj to Azah - memang pon...saya ni pon bile dengar study oversea...wahh hebat giler...tp sy ckap je..alaa..study mane2 same jer...entahla...tp tgk org jugak kot...kalau dengan org yg kita x berapa kenal..kita tend to respon dengan respon A...and vice versa..


Naj to Farah - ha'a...betul..salah satu sebab tulis entry ni sebab tengok gaya org2 sini respon towards compliment..cara die sangat lain ngan respon yg org2 melayu ni jawab..tp x rase mcam cocky pon bile diorang respon cmtuh..sebab dh biase kot..

Naj to Unrestmind - yupp syukur n berterima kasih sgt perlu


Naj to Mizzamy - hehe...rendah diri...kononnya ekk....=p

Naj to Kamal - heh..jom berubah!

Jejaka Misteri said...

salam,

entry yang baik dan reply pun baik juga.

p/s: saya link anda

Najlaa Raihana said...

Naj to Jejaka Misteri - Thanx..:)

Adry said...

Aku sokong jawapan B... it's better.. trust me...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Mr Am said...

Aku memilih untuk terus dengan jawapan A..

Anonymous said...

Aku salu jawab B!!

sbb salu yang puji tu mesti markah kureng sket..

so kalo aku kate aku usehe and not plain luck its kinda membakar smgt org tuh..

macam motivasi la kawan kiter tu..

and aku pon x suke kalo aku puji org tuh de jwb yg A tuh..

Terase mcm aku diperlekeh dlm care yang paling halus..

~deen~