25 October 2008

I Will STOP To Reduce My Stress...

Assalamualaikum,

Aku taktau la lately nih mood aku kurang baik sket. There's so much things revolving in my head right now. Personal stuffs, academic stuffs & other stuffs. I hope I can get these over with as soon as possible.

Tak best la, mood ni sometimes boleh affect my focus on studies and akibatnya, aku selalu rasa nak ponteng kelas and lectures. Which I've done it like few times dah pon. Heh.

Honestly I'm not hating the lectures or the lecturers. But most of the time, apa yang menyebabkan semangat aku turun sket untuk pegi kelas is when I knew that I'm a total clueless after each lecture. Benci tauuu..! Everyday after klas mesti strength of intensity tuh macam naik dengan mendadaknya sebab memikirkan betapa banyaknya ilmu-ilmu yang aku taktau and aku tak sempat revise lagik!. Huuu... tu pasal aku rasa baik aku duk rumah, baca n study sendirik...haihss...I really hope I'm not the only one feeling trapped in this situation.

Right now, the only thing yang menyebabkan aku rasa happy sket about class is during my way back home. I knew that after class has ended, on my way back, aku akan bertembung dengan seekor kucing montel. I WILL STOP MY WALK JUST TO REDUCE MY STRESS.Tekanan perasaan and intensity dalam brain yang rase-rase macam hampir nak explode tu dengan segeranya hilang bila aku nampak kucing montel tu melompat turun dari kereta tuannya dan melangkah menuju ke arah aku.

Aku tau si kucing montel nak aku belai and usap dia. Takpe, aku tak kedekut untuk bagi sedikit kasih sayang aku dekat makhluk Allah yang satu ni. Malah aku rasa gembira sangat! Aku suka tengok si kucing montel ni bergolek-golek and buat aksi ala-ala manja sebab dia memang montel and cute!=)


- Kucing Montel (sekadar gambar hiasan ) -


Tapi, beberapa hari kebelakangan ni, kenapa aku dah tak nampak si kucing montel? Kucing montel, taukah engkau bahawasanya setiap kali aku lalu depan rumah tuan kau tu aku akan menjenguk sambil mengharap kau melompat dan menuju ke arah aku? Mana ko sembunyi ek? Aku rindu sangat nak tengok si kucing montel...haihss..


Important facts to highlight:

1) Owning a cat could reduce your risk of a heart attack by nearly one third, researchers told delegates of the American Stroke Association's International Stroke Conference in New Orleans last week. The finding provoked a mixed reaction from heart experts and veterinarians.( MedicalNewsToday )


2) Groups of hypertensive New York stockbrokers who got dogs or cats were found to have lower blood pressure and heart rates than those who didn’t get pets. When they heard of the results, most of those in the non-pet group went out and got pets! ( About.Com )


3) Recent research shows that, when conducting a task that’s stressful, people actually experienced less stress when their pets were with them than when a supportive friend or even their spouse was present! (This may be partially due to the fact that pets don’t judge us; they just love us.) ( Health Bahaviour News Service )


So, apa tunggu lagi? Jangan kedekut nak berkongsi kasih sayang dengan makhluk yang bernama Kucing ni. Tiada ruginya!


p/s Rumah aku takde kucing pon, sebab my mum tak suka kucing...too bad..

26 comments:

Tirana said...

Najlaa..

Kak Tirana pun suka kucing..tapi duduk di kondo tak leh bela kucing..

Sharon said...

Najlaaaa !!!!
Ehhhh !! i want to follow you home one day larrrr !! Kucing tu comeeeeeeeel betul laaa !!! *screams*

wait..did you say it's gambar hiasan only :( take the real one !! :D

Adry said...

oh... never knew that having a pet can have such a great impact on a person life... hoho... take your time najlaa... i knew you can do it... revise as much as you can .. satu jak pesanan yang aku slalu bagi kalau hadapi student yang ngah tension ngan hal studies ni... blajar tu blajar jugak.. tapi jangan lupa bertawakal... usaha yang disertakan dengan doa, insyaAllah akan berjaya...

Jd jangan tinggal solat ek...

Menarik gak fakta fakta tu... ble buat entri tu... hehehe

Nanti nak buat research pasal ni lak... hehehe... you suka kucing ?? Jemput la datang rumah... ada 16 ekor kucing... and i think the number will keep growing...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Najlaa Raihana said...

Naj to Sis Tirana - tuh la kak, ade je halangan nk bela kucing ni kan...=)


Naj to Sharon - Sharon!! Heyy!! have u been silently reading this blog all this while?? wooo...=p

That kucing montel i mentioned here isn't as cute as in the picture laa..but still...i like kucing montel bcos that kucing is sooo manja! I havent seen kucing montel for a few days already...missing in action! =(


Naj to Adry - thanx for the advice, insyaAllah sy tak lupa..Ooo nak buat entry pasal ni? bole, ape2 pasal kucing mesti Sett jer..!

16 kucing?? banyak gilerr..i do love kucing...except kucing kurap laa...huhu...

You know what Adry, I've never been to Sabah/S'wak before...im not considered a truly Mlaysian lagi ni kan...hurmm...( tu pasal mcam ade cita2 nak nk buat intern kt Sabah one day..haha.bolela pulakk.=p)

Monkey D Luffy said...

Najlaa,

This always happen to final year student as well me during my studies.

I don't know why. But i always feel so bored and clueless after lectures.

So Najlaa, this is normal to students. This not happened to you but to others also.

But to avoid classes is not a good solution Najlaa. There are something we can learn in lectures compares to text book. Same as there are more lesson in life than class.

Just go to class and be happy. Try find one things which you will happy in class as you have find your happiness when your walking back to home.

p/s: Boya Darat Kapten Luffy... uwaaaa.... they call me boya darat.

Superb GURU BaniHassim said...

lorr...
igt tu gambar kucen ko...
tu pun comey gak...
ko culikla kcing tu...
buat rete, simpan kat umah...

Unrestmind said...

hye salam doc..ok latu u ease u r tnsion dgn manjekan kucing..hehe..kita menyanyangi mahluk lain..insya allah makhluk lain akn syg kt kita gak..i hrp u leh handle sume mslah u tu ok...u tk cre k..bye

Sweet Thinker said...

hehehe. kucing2. nape ko leh jd tranparent. ngeri! hehe.

azlieJONET said...

chaiyo Najlaa..

ly pemalas skit.. malas sgt nk g kelas.. hihi..

tp kena cekalkan hati.. paksa diri g kelas gak.. nnti x pasal2 kena naik court x g kelas.. hihi...

nway, hope u get ur mood back!~ slalunya dak2 pompuan nie rajin g kelas.. hiks..

callister said...

ala..siannya awk..
sy pun pernah rasa mcm 2...

tp kucing memg leh ilangkan tensen..
baru2 ni, kucing mak sy yg comel itu telah dicuri..

aeropama.com said...

saya suka kucing tapi tak setaksub kawan saya yang seorang tu...

ps: kalau stress, pandang cermin dan senyum. mesti ok...

atok said...

wah.
dak oversea la.
hakhak.

menteil said...

aku suka kucing.. tapi tak suka nak jaga.. haha..

Fatehah said...

hm3..
study mmg kekadang tensen gak..
blaja patho giler la bnyk..
nk phm bende alah tu agak tough r..
hehe..
klu org tensen, g kedai bli ice cream..
release tensenku..haha

jalak lenteng said...

Kat sini pon bnyk gak kucing ..tapi kang kalu dah bnyk sangat kang len pulak jadi nyer..tapi ..ade ke kucing x comel?

SayaBudakBaruBelajar said...

Assalamualaikum

Nice Blog,menyesal tak belajar rajin2 dulu,kalau tak bole pegi ireland, sudi sudi melawat blog saya

www.kisahjutawan.blogspot.com
~jadikan Mimpi Satu Realiti~

Azah said...

i'm also...tgh stress...cenni nih??....

alone said...

stress?

talk to urself @ see urself in the mirror :D

don't understand the points that u read?

make the a story :D

hope u always in good mood, kak najlaa :p

yonna bebot =) said...

aiyoo..
i dont like any pets.
lagi lah kucing haha :p

hope u'll be ok ya dear :)
stress tak baik utk student :p

~ mizzAmy ~ said...

~ dear, my bestfren pernah jadik cam u tau. dia wat master kat UK masa tuh. and she the only youngest students. people yg keliling dia cam ego skit. she was already give up with the master. bayangkan, u have to finish up the master only A YEAR. so, memang everyday, i was chatted with her. and sometime she called me and cried through phone. kesian sangat....

but, what was my advise to her is, keep baca Ayat Seribu Dinnar, ngan ayat kursi. bila u baca that ayat, insya-Allah, all the stressed or gabra akan hilang. ayat seribu dinnar tuh menjadi sebelum masuk wat presentation. and, i selalu jer bagi kata2 positif yg dia akan habiskan master dia dengan lulus. kepujian tuh susah la skit kot... then, she really got it. and now, umur baru 24, she will continue her study on PHD at USM. dia dah fobia nak duk oversea sorang2. hahahaha.....

so, jangan stress2 tau. u kena think positively yg u akan faham. maybe not on the dot, but after class do the revision. insya-Allah, berkat berdoa hari2 dengan Allah. nak berjaya bukannya senang, nak kena ada usaha + tawakal. so, all the best dear. Inysa-Allah, u can do it. believe urself okeyh? ;) ~

Nazra said...

mak ayah naz pn xsuka kucing =[

Anonymous said...

nice blog
need to work on ur english a lil bit more,which is pretty odd cnsidering ur currently in ireland

Rashid said...

Dr Fadzilah pernah mengusik;
"Nak tau sama ada orang itu bersifat penyayang atau tak. Bagi kucing padanya. Tengok sama ada kucing itu akan dekati atau larikan diri. Ini kerana Kucing akan boleh bezakan orang penyayang dengan yang tak penyayang. Kucing hanya dekati orang penyayang jer..." hehe

Oleh itu, tepuk dada, tanya hati. Ambik kucing, sila belai. Tengok camana reaksi kucing tu..

Najlaa Raihana said...

hehe thanx to all..:) x sempat nk balas komen satu2..dont really have enough time to do it either...

ha'a la..i sound stupid when i speak english!

mOhD^.^rAz said...

Masih emosikah saudari?
sabarlah :)

enchek camera said...

wah comel laa kucing tu
geram je tgk
:D