09 September 2008

Blogging - Yang Tak Mungkin...tapi Hakikatnya...

Assalamualaikum,

Aku percaya bagi mana-mana bloggers sekalipun, mesti ada sesetengah topik/isu yang tak mungkin disentuh/dikongsikan dalam menulis sesuatu entry. Aku juga sama. Tapi, ini tidak semestinya bermakna aku menolak topik tersebut mentah-mentah, kerana mungkin hakikatnya aku yang di alam nyata adalah seorang individu yang sangat berbeza. Yang pastinya, ada sebab-sebab tertentu kenapa aku takkan sentuh topik-topik di bawah :

1) CINTA


Walaupun topik ni merupakan satu topik hangat yg selalu dibincangkan oleh bloggers, aku rasa aku takkan sentuh topik cinta. Well, at least at the moment, this topic is a big NO NO for me. Bukanlah aku ni seorang yang trauma/fobia atas pengalaman cinta lalu, jauh sekali menafikan kewujudan perasaan cinta ni. Aku juga manusia biasa yang bila tiba waktunya, AKAN dianugerahi perasaan ini. Ini fitrah manusia. Cuma, bagi aku, cerita-cerita cinta ni terlalu 'sacred' untuk diceritakan atau dikongsikan. Cukuplah jika hanya ada 3 pihak yang mengetahui perasaan cinta kita tu; AKU, DIA & TUHAN. Dengan kawan-kawan aku di luar pun, aku agak tertutup/ selalu mengelak bila bukak topik cinta ni. Entahla, maybe after marriage baru aku akan bersikap lebih terbuka kott...=p

Namun Hakikatnya aku....

Merupakan peminat setia novel-novel cinta pembangun jiwa karya Habiburrahman El Shirazy!. Sebutlah novel mana pun, yang top sellers kebanyakannya ada dalam koleksi peribadi aku. Antara karya beliau yang aku ada: Ayat-ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih 1/2, Atas Sajadah Cinta, Dalam Mihrab Cinta & Nyanyian Cinta...ehehee...


2) HIBURAN / GOSIP


Topik ni kalau aku bincangkan, jawabnya bakal menjatuhkan saham aku. Maaflah, tapi prinsip aku dalam dunia blogging ialah menyampaikan ilmu bermanfaat dan berkongsi-kongsi pengalaman sahaja. Kisah-kisah picisan artis-artis dalam dunia hiburan bagi aku tak memberikan manfaat pada orang ramai, so baik aku elakkan dari menyentuh topik ini. Cerita-cerita mereka pun tak tentu benar atau tidaknya. Nama pun gossssipp!

Namun Hakikatnya aku....


Layan jugak cerita-cerita artis ni. =p Kadang-kadang, tangan ini lebih gatal nak grab B-pop/ Pancaindera bila lepak-lepak baca paper hari Ahad tu. Kalau setakat ambil tau untuk pengetahuan diri sendiri, aku OK jek! =p Tapi untuk berkongsi dan diperbincangkan secara hebat tu yang aku kurang setuju. I'd just rather keep it to myself laa...

3) BISNES-BISNES



Berapa banyak individu-individu di luar sana menggunakan medan blogging ni sebagai cara untuk mempromosikan produk-produk barangan mereka, takpun internet business. Ramai jugak tau. Cuma aku bukan dalam golongan yang akan terlibat dalam dunia business, maupun membincangkan topik-topik berkenaan business strategies, managements dan sebagainya. Walaupun aku tak nafikan, rezeki 9/10 datangnya dari perniagaan..but i guess that doesn't cut it. Aku masih rasa diri aku tak sesuai untuk join aktiviti-aktiviti business ni.

Namun Hakikatnya aku....

Sejak dari kolej lagi sentiasa ada je aktiviti berkaitan jualan yang aku join. Mungkin dalam keterpaksaan jugak. Haha. Dulu masa buat diploma, aku (terpaksa) amik subjek Business, join Business Club lepas tu masuk uni ni join pulak Lajnah ekonomi, bukak gerai, jual macam-macam benda. Lagi satu, ayah aku pun dah jadi businessman sebagai kerja sambilan beliau. Siap letak nama aku & family members lain sebagai downline dia lagi. Hasilnya, akaun bank aku akan sentiasa ada duit masuk, hasil jualan ayah aku ni. Ayah aku siap pesan lagi tu, "Lepas habis belajar nanti, Ngah ( aku ) sambung pulak business ni" Oh no...sukar utk dipercayai!

4) FESYEN / STYLE



Aku bukan seorang yang gilakan fesyen up to date. Aku lebih suka create style aku sendiri. Sebab tu aku malas nak kongsi topik ni secara open. Mungkin style yang aku suka, tak sesuai untuk orang lain. Lagipun, aku ni siapa la kan. Bukan fashion designer maupun mak andam. Bagi aku, yang lebih penting ialah sederhana & nampak kemas.

Namun Hakikatnya aku....

Aku punye meja solek penuh dengan macam-macam barang ( barang ape tah), almari aku sangat penuh dengan baju-baju, & aku sangat gilakan beg!! Yaaa...

5) BOLA / KERETA



Topik ni memang topik utama yang dibincangkan oleh bloggers-bloggers jejaka. So, tak hairanlah kenapa aku takkan sentuh topik ni. Memang sangat jauh dari naluri kewanitaan aku.

Namun Hakikatnya aku....

Yang ni takde hakikat-hakikat. Aku memang tak minat. End of story...hehee=p

P/S: After baca topik kad raya from AdrySabry, terasa mcm nak bagi kad raya la plak. Sape nak kad raya? Sila angkat....kain jemuran! =p


37 comments:

Mr Am said...
This comment has been removed by the author.
Redbloodsnow said...

hehehe...layannnnn zie bace post neh taw najla
gud²...najla ade pendirian yg MANTAP!!!...solute u la babe..huhu

Mr Am said...
This comment has been removed by the author.
aeropama dot com said...

walah... saya akn sentiasa follow blog ni nak lihat betul ke awak tak akan tulis benda2 ni semua. hu3 :D

saya nak kad raya. exchange dengan saya. mahu?

enchek camera said...

wah

btol ke??
hokeyh

citer sal dri sndri je
ngeh2



nak kad raya gak !
nak yg ade music **demand la plak

Rain + Nazra said...

cik najlaa..cayalah ;)

Najlaa Raihana said...

Naj to Mr Am - Aikk? semalam ade komen. Sudah delete comment? mengapakah? x sensor pon kann..? hhuhu..=p taruk balik...taruk balikkk....

Naj to Zie - hehe..layann ke Zie..? bagus2. Hehe...insyaAllah pendirian ini teguh...hehehee...=)

Najlaa Raihana said...

Naj to Aeropama - Hahaha...boleh2...silela follow...sangat dialu2kan. Moga-moga pendirianku teguh la..kalau x kang buat malu jerk..huhu..=p
Nak exchange kad raya??!! jom jom!! mau mau!!


Naj to Enchek Camera - InsyaAllah betul.hehe. Eyh, banyak lagi topik2..menarik selain citer pasal diri sendiri tauu...Nak kad raya jugak ek..jom la exchange. Sape demand lebih2, saya bagi kad special harga 50 sen...=p


Naj to Nazra - Hehee..malu i...=P

enchek camera said...

aah btol2

xyah la nek bz body dok crita hal org
ngeh2


okeyh2
x best asyik kasi sms je
kalo dulu2 srnok n xsabar tggu kat raya
:D

fackaladingdong said...

bg sy...
the most impossible entry for me to blogging is gossip...

2ndly,politics...
politic itu hantu...

Jackass said...

Writing is fun. Bloggers keep on dig in love topic because sometimes they lack of idea..

Nice blog..=)

Adry said...

Blogging is just for fun.. just blog what ever you want girl, we'll read it and give our honest opinion... It's your blog , you can do what ever you want...

Bagus juga ada pendirian macam ni... but as usual it's all upd to us, the blog owner... Every blogger are the king in their own blog.. hehehe

Terima kasih bab sudi melawat blog saya.. datang lagi k... anyway, nice blog...

Adry @ http://www.adrysabry.com/

TUN said...

hehehe..
tergelak keseorangan sy ketika mmbaca nukilan anda ini..

Muhammad Azli Shukri said...

sebenarnya berblog ni kalau kena caranya banyak memberi manfaat..tengok PRU ke-12 ni pun adalah kesan daripada para blogger juga..

Muhammad Azli Shukri said...

opss! lupa nak beritahu, jangan lupa cari suami soleh..salam ramadhan.

menteil said...

oh.. aku letak je sumer.. haha..

tapi bisnes tu mungkin tak ada.. yang nie memang akan berahsia.. hehe..

D.i.e.y.L.a said...

ei!

rugi tau tak buat entry pasal ur love.

nanti boleh jadi sweet macam ai!

HAHAHAHAHA~

(ade ke patot aku buat ayat macam tu. ish.)

bagi ai ade bende yang boleh dikongsi and ade yang tak pasal ur love.

tapi tu sume individu punye hal lah kan.

lepas ai buat entry tu ade orang cakap blog ai blog cinta.

wadehel?????

heh~

topo said...

hohoho aku pon mungkin tidak akan menyentuh topic2 tu semua.. hohoh bukan sebab aku tak mau.. tapi memang aku tak tau... hohoho kalao aku buat sure muntah darah reader aku.. hohohooh

Najlaa Raihana said...

Naj to Enchek Camera - of cos laa... ini kan blog saya, buatpe la plak nk p citer pasal org lain plak kann..hehe..

Naj to Fackaladingdong - hehe..lelaki klu nak cite pasal gossip..agak pelik la bg saya kan...good for u..=) Politik plak, saya dulu pon ingat saya takkan tulis about politic but it has turned out to be the opposite way. Kkadang minat jugak nk tau n diskas bout politics ni..

Naj to Jackass - Thanx for stopping by.=) That statement of yours definitely proves that stories bout Love do have strong influences in any other bloggers pon...!

Najlaa Raihana said...

Naj to Adry - Yupp2..tepat skali...bloggers rule their own blog! as simple as that...=)

Naj to Tun - Jangan gelak lebih2...bulan pose nih x baik untuk rohani kite..hehehe...happy to hear that though..=p

Naj to Azli - Terima kasih sudi menyinggah sini. Memang btol blog sekarang besar pengaruhnya dalam dunia politik. Hehe suami soleh? insyaAllah...alhamdulillah sgt2 kalau dapat...=)

Najlaa Raihana said...

Naj to Menteil - Ko memang... aku x heran sgt. Ko ikut main belasah je nak tulis ape kan. Sukati ko la Menteil...asal ko gembiraaa. It's ur own blog, u decide what u want to share..=) hehe..

Naj to Dieyla - huhuhu..nak share camne Dieyla...my love pon takdeekk lagi nih haaa....=(

Naj to Topo - huh..takkan pasal bola pon ko xtau topo? aku sangat kagum pada laki-laki yg tak minat bola...hehehe...

Along Arman said...

uhuk uhuk...
mungkin suatu hari tergerak hati naj untuk menulis pasal cinta.. :D

Unie_ChiCaNoz said...

salam..uish..terasa pokcik dgn komentar sbgtu..hehe..xde2..guwau2 je..cinta??terlalu abstrak shingga kite mdh melatah bile mndgr..tp stu cinta je yg plg mnusia suke..cinta kpda duniawi..tp i ade cinta pling i suke..cinta dewa dewi by spider..
keh2...=)

Najlaa Raihana said...

Naj to Along - mungkin..mungkin...kite sama2 tunggu dan lihat yerr....hehe...=)


Naj to Unie - hehe..betul la Unie..cinta tu sangat abstrak. Cuma yg saya maksudkan kt sini, cinta yang biasa dalam masyarakat kita nih la..cinta antara lelaki n wanita tuhh..huhuhu. Cinta dewa dewi...rasenye mcam dulu penah gune lagu ni tuk buat presentation subjek Malay A1 tyme buat diploma dulu...=p hehe

~ mizzAmy ~ said...

~ bagus la kalau ader pendirian sendiri. akak lak suka-suki jer berblogging. carca marba gitu kat dalam blog. hehehe.. ~

Mohd Kamal said...

cinta best tau...!! seronok baca love stroy org.

nk duit raya jer...

Najlaa Raihana said...

Naj to MizzAmy - hehe tapi blog kak Amy still best apee...=)


Naj to Kamal - heh...maybe seronok untuk dibaca, tp x seronok untuk ditulis...Nak duit raya? patut sapa bagi sapa nih...? terbalik sudaah...=p

ijad said...

salam.. saya telah link blog ni...

TUN said...

maafkan sy.sy trslp link blog anda dlm entri sy.sori2..

Darkz05 said...

hehe, topik yang last sekali rupanya memang tak berminat eh? huhu =P

Najlaa Raihana said...

Naj to Ijad - Mekasih Ijad, saya pun dh link ur blog...

Naj to Tun - its ok..=)

Naj to Darkz - hehe...mmg x minat sgt la kot...jujur ni...layan gitu2 jer...

yonna bebot =) said...

ouh..dalam semua2.
i dont like la business
x mungkin la yonna akan promote bisnes dalam blog sendri :p
ngeh2.

Fatehah said...

haha..actually each blog tu ade keunikan msing2..
haha..x kesah..janji seronok bace..kui3..
even x penah jmpe org tu..
bile bace terase cm kenal plak..
haha..
uniknyer dunia blogging..!!
keep it up..

nk kad raye tp bukan top commenter..ekeke XD

Anonymous said...

try reading these:
http://maliablog.wordpress.com/2007/12/01/review-novel-%E2%80%9Cayat-ayat-cinta%E2%80%9D-another-cinderella-story/
http://ginny-uninterrupted.blogspot.com/2008/05/book-ill-never-read.html

sbnrnye sy rayau2 kt tenet cari review buku ni, kwn2 sy cam minat sgt aje..tp lepas bace 2 review ni, terus jd tak minat..tee-hee. ade la juga try bace sket2 yg kwn pinjamkan, sy rs encik habiburrahman ni mmg byk sgt berkhayal la..cite die sume fairytale aje..tu psl sy bace sket aje dh tak minat.. cam ktrlaluan je terma pembangun jiwa tu..sbb tade bagusnye cite khayalan camtu..tu pndpt saye la..erm, sy suke sgt layout awak!! cutenye pink and itam!!

Najlaa Raihana said...

Naj to Anonymous - thanx anonymous kerana berkongsi. Saya pon somehow setuju bab khayal tuh sebab jalan criter dia terlalu impossible. huhu tp saya still nak baca sebab saya suka baca love story, tp masalhnya x suka love story yang zaman moden ni, x masukkn elemen agama..sebab tuh nak cari kelainan sket.

hehe saya pon suka layout blog ni!=p

Umar Zakir Abdul Hamid said...

anda peminat novel?

Najlaa Raihana said...

naj to umar- minat la jugak...only certain genres..and certain authors