30 July 2008

Jom Kongsi-kongsi Resepi ..!!

Hehe...jom harini kita santai2..bukak topik kongsi resepi yer..;)

Disebabkn aku ni juga seorang yg berstatus 'bujang' + student + oversea lagiik...I am more prone towards recipes which are more SIMPLE and PRACTICAL to prepare yet DELICIOUS..!! So today, I just wanna share with you guys, one of my favourite simple dish which I usually prepare whenever I feel hungryy..

NASI GORENG TOMYAM (...my style!)

*Herewith, I inserted a picture of this recipe, so that u will be tempted to try it just afterwards...( I hope...;p)


OK so now, let's get started!....





INGREDIENTS:

Minyak utk menumis
Nasi (untuk sajian 2 org)
Ikan bilis
Bawang putih (2 ulas) -dipotong
Bawang besar (1 ulas) - dipotong
Cili giling ( 1 sudu kecil )
Crab sticks -dipotong
Ayam/sosej - dipotong
Tomyam paste (1/2 sudu besar) @ 1/2 kiub tomyam
Telur ( 1 biji )
Mixed veges
Garam secukup rasa
Bawang goreng utk hiasan


CARA MEMASAK :

1) Mula2 sekali, goreng ikan bilis sampai garing. Sebanyak mana ikan bilis yg korang suka pon x kisahh..lepas dah garing, angkat dan ketepikan

2) Sekarang, masa untuk menumis bawang besar, bawang putih, cili boh & paste tomyam. Tumis sampai naik bau.

3) Masukkan daging ayam/sosej/crab sticks yg telah dipotong dan biarkan sehingga masak.

4) Kemudian, masukkan mixed veges

5) Lepas tu masukkan nasi dan digaul bersama2 bahan tumis/ bhn yg digoreng td

6) Lepas semua bahan dah sebati, ketepikan sket nasi td (dalam kuali) just bagi ruang untuk goreng telur. Masukkan telur & hancurkan lpas tuh gaul bersama nasi td. Make sure telur betul2 masak / jgn bagi nasi tuh nampak lembek..

7) Last sekali, masukkan ikan bilis yg telah digoreng td & garam secukup rasa and gaul2 kan lagi nasi tu...

8) After dh masak, angkat nasi dr kuali and taburkan bawang goreng sebnyak mane yg korang nakk...yeayy dah siaapp!!

Hasilnyaa...seperti yg anda telah lihat dalam gambar..!

Resepi ni mmg seswai untuk sesiapa yg berstatus bujang mahupun yg telah berkeluarga tp masih berjiwa bujang..eheh. Lagi pulak, bahan2 die pon memang sentiasa available dekat umah sebab resepi ni gune bahan2 standard je. Resepi ni cuma guideline sahaje, tp klu korg nak alter macam2 pon boleh...ikut kesesuaian korg sendri la kann...akhir kata...

Selamat Mencuba!!!

5 comments:

tAsYa said...

sdapnye..hehe..still rmember me?

Najlaa Raihana said...

eyh..tasya...mcam knaii jaa...hehee...;)

ezad said...

Cam sdap jek Najlaa.. :)

Najlaa Raihana said...

hehe..encik ezad...mmg sedap pon...try lerr...:)

Mr Am said...

leh wat isteri la camni.. hehehe..