11 July 2007

Sukan bolasepak Malaysia-ke mana halatujunya??

10 julai 2007

Hari ni bermulalah perlawanan Asian Cup -Malaysia mnntg China. Sebenarnye aku ni bukan minta sgt nak tgk bola. lagi2 pasukan negara. maafla ckap..tp disebabkan corak permainan yg selalunya hambar and membosankan, lebih baik aku layan Spongebob Square pants yg cute tuh. terhibur gak hati aku yg lara nii..ekekkek..tp ntah knape tetibe malam nih aku layan je tgk match ni. yelaa dh banyak kali mngundang kontroversi, aku pon nak tgk sendri ape ke lemah sgt pasukan bola sepak kite nih smpai dikutuk habis2an!

And sepanjang perlawanan tu baru aku sedar, ade jgak kebenaran dalam kata2 nista si peminat bola tempatan. mmg lemah! bak kate headline suratkhabar 'Tak Makan Nasi Ke?" semua pihak pon diperslahkan tak kire dr pucuk pimpinan FAM ke jurulatih, ke pemain n sampai ke peminat. antare kontroversi2 yg ditimbulkan pasal pasukan negara ni:
- terlalu banyak politik dalam FAM. so, org2 politik yg berpangkat besar nih dikatekan tak reti ape2 mngenai bola and pulak tuh tak cukup tangan nak handle sume bnde (manekan tidaknye, nak handle politik lg pastuh nk handle bola lagi) ntahla..
- lpas tuh disalahkan pulak si jurulatih pasukan kebangsaan- Norezan Bakar. katenye x ckup skill, dh takde idea lain, taktik x mnjadi..mcam2 lagik r..ditambah lak dgn rumours mengatekan si jurulatih takde hak nak pilih pemain utk perlawanan ni. sume kena ikut ckap org atsan jek!
-pemain plak yg dah lame..hehe..x ckup ni masalah pemain yg berbadan 'kerdil' turut mengundang kontroversi...

itulaa...klu nk salahkan peminat, aku pon taktau nk ckap pe lagi dah.
selame ni ponn..peminat bukannye tak mnyokong...cume maslahnye skrang...dah sampai mase peminat naik muak dan bosan dengan kekalahan yg tak berhenti2! itulah...org kate pasukan kite nih mmg BOLEH cipta rekod ah! rekod kalah berturut2..'jgan biasekan diri kite terima kekalahan!' itu suara hati kami sebagai peminat!

hehe emo lak aku. bukan pe..seteruk2 alam pon pasukan kite ni, peminta still mngharapkan sesuatu dr. pasukan kebangsaan. jangan mncipta name dengan rekod kekalahan, ciptakan suatu pembaharuan, kembalikan semula kegemilangan!

sempena pemergian Allahyarham Mokhtar Dahari (11th Julai 1991). tak seswai tau dgn tarikh kekalahn kita pade China 5-1!(10 julai 2007). kite sedekahkan AL-FATIHAH smoge dicucuri rahmat olehNya...ALFATIHAH!

PEACE OUT~
Najlaa Raihana melaporkan dari..stadium Kajang! ahha...!

5 comments:

akon99 said...

Naj... awak ni sbnr nyerr nak jadi doc. ke atau pengulas sukan? .... walau apa pun ok lahh gak .... maybe one day malaysia need a person (woman)like you to be a commentator for our football sports and also to replace the "old man" (hasbullah awang) ....lg pun menteri belia sukan kita skrg ni mcm x derr aperr pun komen pasal prestasi bola kita ni ....confuse leeer .. hanya kerusi jerr yg ada ...

Izzi Yaacob said...

Three factors to be considered as our worst prformance in Asian cup:-
1.)lack of technical skills and ability to beat a big player from Arab,Iran,uzbek and ect..
2.)old tactic has been applied for our team..hantar bola jauh2 suruh org kejar..tp pemain lawan bergnda2 langkah lagi besar dr pemain kita..
3.)no fitness strength..ambik org yg bru baik injured main dlm team kita..there are so many talented player from other states like Kedah,Perlis,Pulau Pinang and ect..why we'd still use the same player as before..they just have relied on their reputation as senior player but fitness??ball control??ball passing??..almost worst at all..sampah!!

penyelesaiannya..kembali pada peringkat akar umbi..come out with the solution dan sedar bahawa mutu bola sepak kita akan ketinggalan jauh ke belakang jika langkah drastik tidak diambil sepenuhnya..Malaysia Boleh!!!

Izzi Yaacob said...

cik najlaa..sile view blogs saye if you feel free..hehe..
http://www.izziyaacob.blogspot.com
-salam dari tronoh ke kajang-huhu

Fariz Bakar said...

mcm mana aku bley miss entri ni? cuba ko bgtau aku.

Najlaa Raihana said...

alamak fariz...entry ni dah lame giler la..mase zaman blog aku ni tak diketahui ramai..sebab tuh kot..hehe