31 October 2009

Oh Malunya...~

tip-toe-tip-toe~


Last week aku ada exam Surgical OSCE (Observed Structured Clinical Examination). OSCE ni ada 6 stations. Dan setiap station students diberikan masa 5 minit untuk habiskan sama ada examination, history taking, investigation and management. Stressed! 

Nak dijadikan cerita, untuk station yang paling last iaitu, Orthopaedic Examination, aku diarahkan untuk buat shoulder examination untuk seorang patient ni. 

Yang aku tau, untuk shoulder exams, start dengan inspection kita kena suruh patient berdiri. Jadi aku suruh patient tu berdiri dan explain la semua dekat examiner tu. 

"On general look, there is asymmetrical of the shoulder level. The left shoulder is lower compared to the right....bla bla bla..there's no evidence of scars, swelling, and bony prominence over the shoulder joint, no muscle wasting and no sinuses over the axilla....bla bla bla..." 


"OK. Good. What's next...?" examiner tu tanya.


"Next, I would like to proceed to palpation."


"Right. Ok so what would you like to palpate..?"


"I am feeling for any swelling, bony prominence or tenderness along the shoulder joint line..."


"OK. Where would you like to start?"


Sambil aku "raba-raba" bahu pakcik tu aku explain la sekali, "..starting from the sternoclavicular joint..then moving to the clavicle...acromioclavicular joint....." aku tengah gigih dan khusyuk meraba sampai aku langsung tak sedar posisi aku masa tu sampailah examiner tu sendiri bagitau...



"Why do you have to TIP TOE... while you can ask the patient to sit down...?"


Err...masa tu baru aku sedar yang aku tengah meraba sambil berdiri dengan susah-payah di hujung jari-jari kaki aku. Patutlah aku dah rasa macam something wrong je tadi!

Aku perasan pakcik tu pon duk sengih-sengih dekat aku after kena tegur tu. Adeh. Malunye...


"Eheh, pakcik duduk ye..." aku suruh pakcik tu duduk sambil control2 malu lalu meneruskan examination dengan muka selambe...




Ye, after habis exams barulah aku sedar yang...









AKU TAK CUKUP TINGGI!!! 











...hmm atau, pakcik tu yang tinggi sangat?








Betol.Betol. Aku rasa pakcik tu yang tinggi sangatlaa. Huhu...



10 comments:

Anonymous said...

ak bg contoh: kalau kau lg tggi dr Razi...maknenye..kau mmg melepasi paras ketinggian normal seorg perempuan...sekian.

- eL NiNo™ -

Najlaa Raihana said...

yeyey aku lagi tinggi dr razi! aku lg tinggi dr razi!!! =p~

amal said...

Postimg yg sangat menarik...

now, i have a general overview of what osce is all about...

thanx kak..

Fatt Chin Choy said...

hahaha

maybe terbiasa kot tak pernah bg arahan kat org...hahaha

Azah said...

haha..
malu sbb x ckp tinggi je..
ingatkan malu sbb pe la td..

fndrocka said...

kemain lagi kau meraba.

takpe..malu sebahagian dari iman.

ako said...

Org tua dlu2 pesan klu xckup tinggi bangun pagi b'gayut dkat jendul pin2!! =P

Hisham said...

salam...lame x jnguk blog u...u dh blik msia ek...k la nice blog..kite tkr link ek...i add u..k la u tk cre k

Najlaa Raihana said...

amal - welkam...=)


fnd- yer ar...klu dah jadi patient kena la buat camtu...


ako- yeke ako? huhu...tp kalau dah umur cmni x efek lagi kot....


hisham - sure...tq

erocksan said...

lain kali sambut pesakit dgn berdiri (test ketinggian dgn pesakit dan menunjukan rasa hormat hehehe)