05 January 2009

Love Tips (for Dumbass) - 1


Untuk ini, aku membuat keputusan untuk mengeluarkan satu entry series tentang "Love Tips : for Dumbass" dari sudut pemerhatian dan pengalaman aku sendiri. Perlu diingatkan, aku tidak akan menanggung sebarang kesusahan yang mungkin bakal kau alami selepas kau praktikkan tips-tips yang aku ingin kongsikan di sini. Tapi, kalau kau berjaya beroleh cinta dengan tips-tips ini, silalah jangan malu-malu beri aku credit dengan mempromote blog ini ya? Deal? Ok! Mari kita mulakan!


Untuk tips yang pertama:


"Hi awak, boleh berkenalan..?"


Alahaaiii... untuk para jejaka di luar sana, diingatkan supaya JANGAN sekali-kali mengeluarkan ayat di atas di hadapan para gadis. Ayat di atas sudah menjadi semacam alergi kepada gadis-gadis (err..terutama aku!). Ini adalah pick-up line yang "just plain LAME" pernah aku dengar setakat ini. Bagi para gadis, jika ayat ini ditujukan kepada mereka, seolah-olah jejaka itu memang tak ikhlas nak berkenalan sebaliknya cuma ingin mengganggu ketenteraman.

Silalah jadi kreatif sedikit wahai para jejaka. Aku cabar kau!

Sebagai tambahan, kau boleh lihat sendiri betapa annoyingnya ayat di atas jika diaplikasikan pada seorang gadis: (lihat minit 1:30)



Kesimpulan: Sila guna pick up line yang lain macam ..err..."I've lost my number, can I have yours?" atau "Can you please show me the direction.....to your heart?" atau..apa sajalah yang LAIN! Selamat mencuba!

p/s: Nantikan love tips (2) pula dari aku selepas ini..

p/s/s : Err..aku bukan mahu jadi Doktor Cinta. Cuma ingin menyampaikan experience hidup melalui cara yang lebih menarik...mungkin? Maklumlah, tahun baru, style pun baru! heh~ *pening-pening*

20 comments:

Monkey D Luffy said...

VAVAVAVAVAVAVAVAVA...

jadi DOKTOR CINTA plak ni.

takper... kapten akan mempraktiskan mula dari sekarang ;p

ako said...

Ako akan cube utk azam taun baru ne naj...
huhuu....
akO laa arjunaaaa haaaa....yg mencari cinta...

Izyan de' Nerd said...

Ayat "boleh berkenalan?" tu mmg a big turn off for me too. LOL.

Tapi, those other lines that you recommend pon doesn't quite work for me. Too cheesy. Geli.

I'd say a guy should just act himself. Pleasant and nice to talk too. To me, that would be enough.

~ mizzAmy ~ said...

~ hahaha... najla nak jadik doktor cinta ekh? for me, i pun tak suka kaum2 adam duk ngorat guna style 'hai awak, leh berkenalan?'. sgt la tak sesuai utk zaman skang nih. cam sesajer nak ngorat jer. ~

Azah said...

syoknya kalo ade laki yg sebut "show me the direction to ur heart.."..haha...mcam x kan jd knyataan je..

Fariz Bakar said...

"hai, boleh berkenalan?" tu aku hanya gunakan bila nak menyakat je. tak serius langsung. macam, saja je nak mengisi masa lapang dapat tengok muka awek mencebik masam macam cuka sebab tak sudi.haha. tapi kalau dah betul2 aim seseorang, guna ayat sedemikian memang tak praktikal.

btw, aku pernah guna ayat tu kat kau ke? bu-wek!

Najlaa Raihana said...

luffy
ehe..cubalah kalau berani!

ako
yer..good luck dlm pencarian anda!

izyan
haha...sebenarnya memang takkan bekesan utk semua girls pon. Just sebab nak bagi contoh and suruh guys guna ayat lain je. i guess they wont work for me either....1st sebab i am the one who suggested those lines,haha & 2ndly, nampak cam agak pervert la kan guys tuh, unless kena bawak sekali perwatakan lelaki tuh yg boleh nampak keikhlasan dalman...

mizzamy
sangat la mizzamy kan..??=)

azah
haha...boleh dah sesapa nak ngorat si azah ni guna line tuh...=p

fariz
haha~ janganla guna fariz..serius ramai tak suka. erkk aku rase cam pernah je ko gune ayat ni kat aku dulu....haha takdelahh, kalau tak gune pon ayat tu, ko memang annoying pada aku dulu..tp skarg x dah ;) hehehe~

dianaRahmanO said...

menarikss tertarik ko mmg da bomb la entry neh. dr cinta. kewl~

as for me la kan, x kesah ape ayat yg kuar dari mulut org tuh. let say, org yang berkata "hi boleh berkenalan?" adalah org yang dh lame kite usha, suke, crush etc.. mestilah sweeeett. tp let say, kata2 tuh kuar dari mulut org yg mmg kite menyamps tgk muke die, mstilah annoyed kan?

if org tuh mmg kite dh suke, die ckp ape pun, mcm mane cara die ngorat pun sure kite tersenyum gak [pade hal dlm hati dh lompat2]. BUT if org tuh mmg dh kite x suke, die terjun gaung skali pun, blum tntu kite akan bother.

just my 2 cents.

exam = 5 hari lagi. urgh.

Anonymous said...

mmm...btol ke ayat cam "can u pliz show me the direction...to ur heart" tuh berkesan utk najlaa nih??haha..nih mesti ngh stress blajar...takpe2..kite nntkan tips2 yg akan dtg...all the best! (",)

~xpenah rsenye ak gune ayat "hi awak,bleh berkenalan?"...haha

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Huhuhu...aku xpernah guna ayat tue kalo nak ngorat...sbb aku xpernah ngorat...pompuan jer yang slalu ngorat aku...wakaka.

ubey said...

hahahhha. baik punye ayat. mesti nk tggu tawaran terbaik dari someone ni

jalak lenteng said...

To Anynomous

Betul ker ko tak penah gune ayat "hai awak,leh berkenalan" tuh?

Abes tu "Hai bleh berkanalan ngn awak?, Nama Saya A****L I**AN, Saya Kawan Memen.."..

sape yang tulis ayat tu kalu bukan ko sendiri? Awak Penipu, Saudagar Penipu..memang ko Mat Ketis..

To Najlaa..
Ayat tu rase nyer dah tak gune lagi kot..Anynomous je yang gune..

mahligai permata said...

we want more single debut from najlaaaa... 2nd song please.. kali ni biarlah panjang sket.. hihi

Najlaa Raihana said...

Kak D
bagus lontaran ni kak D..! bernas jugak! =)

Anon
kena tgk org yg cakap dulu..bru berkesan ke tak..

Razi
eleh...blahhh...

Ubey
kalau ade pon ape salahnye....=p

Jalak
ye la tuuhhh...

Mahligai permata
eyh mahligai permata nak dengar suaraku yg tak berapa sedap ni lagi?? haha..amazingg...insyaAllah kalau trase cam tensen and nak melalak lagi pasnih sure buat cover song lain lak....tunggguuuuu je laa ek..=p~ *err...nak autograf tak? lol*

e n c h e k || C A M E R A™ said...

ahaks~
good idea

jalak lenteng said...

aku rase sebagai permulaan perkenalan mmg budak2 laki selalu gune ayat nih..mase kecik2 pon bnyk gune ayat ni jugak..cair jugak budak2 sekolah rendah dulu..hehe

Alone said...

nak aplikasikan la. haha.

MistaFiq said...

hye...bleh berkenalan...hehehe...

dh lapuk ayat ni....

eZad said...

Hi camne nak guna stetoskop??..huhu :p..haha

Anonymous said...

eleh Che La...
nk jd dokter cinta konon..
awk kne ingt sket...
awk tu dah ber boyfren ke blum?hahaha